Zatvori
Poslovni Puls
18/11/2014

Optimistične najave: Njemačka ipak neće u recesiju ove godine?

Njemačko gospodarstvo nastavit će i dalje bilježiti slabašan rast, barem do kraja ove godine, stoji u prognozi njemačke središnje banke...

"Daljnje pogoršanje očekivanja za gospodarstvo i stagnacija novih narudžbi upućuju na prilično slabašan gospodarski rast u Njemačkoj, i to barem do kraja ove godine", prognozira Bundesbanka u posljednjem izvješću.

Njemački bruto domaći proizvod porastao je mršavih 0,1 posto u trećem kvartalu, nakon što je u prethodna tri mjeseca bio smanjen za 0,1 posto, i malo je naznaka da će njegov rast u idućim mjesecima ojačati.

"U značajnim partnerima u eurozoni nije zasad zabilježen izrazitiji oporavak. S obzirom na intenzivirane globalne rizike i na neizvjesnost u pogledu implikacija nekih mjera gospodarske politike, moguće je i da će se sa zakašnjenjem nastaviti oporavak korporativnih ulaganja", mišljenja su u njemačkoj središnjoj banci.

Od pozitivnih čimbenika za najveće gospodarstvo eurozone u Bundesbanci izdvajaju slabljenje tečaja eura prema dolaru, pad cijena nafte i čvrstu osobnu potrošnju koja se oslanja na snažno tržište rada.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram