Zatvori
Poslovni Puls
20/11/2014

Cijene sirove nafte na najnižoj razini u posljednje četiri godine

Dominantan utjecaj na kretanje cijena sirove nafte u posljednja dva tjedna imaju očekivanja vezana na sastanak zemalja članica OPEC-a koji se treba održati 27. ovog mjeseca u Beču...

Naime, očekivanja da će zemlje OPEC-a, koje drže 40% ukupne ponude sirove nafte, zadržati razinu proizvodnje od 30 mil barela dnevno (razina dogovorena u siječnju 2012.) unatoč smanjenoj potražnji gurnula je cijene prema najnižoj razini u posljednje četiri godine. Tako su u tijeku jučerašnjeg dana cijene sirove nafte tipa WTI (referentna za američko tržište) s isporukom u prosincu skliznule za 60 centi na 74,01 dolara po barelu dok su cijene sirove nafte tipa Brent (referentna za europsko tržište) pale 28 centi na 78,19 dolara po barelu.

Naime, kontinuirano smanjenje cijena sirove nafte tipa WTI dovelo je do 25% nižih cijena u ovoj godini dok je postignuta cijena sirove nafte tipa Brent na najnižoj razini od rujna 2010. S druge strane pad potražnje ogleda se u padu izvoza sirove nafte pa je tako primjerice Saudijska Arabija, najveća članica OPEC-a, treći mjesec za redom zabilježila pad izvoza (u rujnu na 7,51 mil barela dnevno).

Povećana ponuda uz smanjenu potražnju stvara pritiske na cijene sirove nafte a rast ponude generiran je i pojačanom ponudom sirove nafte zemalja koje nisu članice OPEC-a. Naime, ponuda sirove nafte se značajno povećala na godišnjoj razini uslijed porasta proizvodnje nafte iz škriljevca (u SAD-u su zalihe povećane za 3,7 mil barela) dok s druge strane zemlje članice OPEC-a proizvode više sirove nafte od dogovorene kvote (30 mil barela dnevno). Nadalje, prema Međunarodnoj agenciji za energiju - IEA (International Energy Agency) i njihovim listopadskim procjenama, globalna potražnja za sirovom naftom od zemalja OPEC-a bi trebala u 2015. biti na razini od 29,3 mil. barela po danu što je otprilike 0,5% manje u odnosu na očekivanja za ovu godinu. Dakle, predviđa se daljnji pad potražnje za sirovom naftom.

Stoga bi, prema našem mišljenju, očekivani sastanak zemalja članica OPEC-a trebao rezultirati prilagodbom trenutnih razina proizvodnje na ranije dogovorenu kvotu (u listopadu je proizvodnja zemalja članica OPEC-a s proizvodnjom od 30,97 mil barela dnevno peti mjesec za redom probila dogovorenu kvotu) jer bi u protivnom trenutne razine proizvodnje dovele do daljnjeg pada cijena sirove nafte i u 2015. godini, objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram