Zatvori
Poslovni Puls
20/11/2014

Todorićev Mercator bilježi pad prihoda u prvih devet mjeseci

Slovenski maloprodajni lanac Mercator je u ponedjeljak objavio izvještaj za prvih devet mjeseci u kojemu je vidljiv pad prihoda od prodaje za 3,6% uz poboljšanje, doduše još uvijek negativnoga, neto rezultata...

U prvih šest mjeseci je Grupa ostvarila skoro 2 mlrd prihoda od prodaje što je 3,6% manje nego u istom periodu lani. Pad prodaje je zabilježen na svim tržištima na kojima je Mercator prisutan, osim u Crnoj Gori gdje je zabilježen rast od 5,3%. Pad prodaje se uglavnom može pripisati zatvaranju nekih manje profitabilnih programa (FMCG), prebacivanju dijela maloprodajne mreže u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini na Konzum u sklopu procesa integracije te trendu pada kupovne moći u Sloveniji i Hrvatskoj.
57,1% ukupne prodaje je ostvareno u Sloveniji, 20,5% u Srbiji, 11,4% u Hrvatskoj, 6,9% u Bosni i Hercegovini i 4,1% u Crnoj Gori.

Unatoč padu troškova prodane robe (-3%) i administrativnih troškova (-27,8%), pad su zabilježili i EBITDA i to za 2,9% na 80m EUR te EBITDAR, koji isključuje trošak iznajmljivanja, za 4,8% na 120m EUR. U isto vrijeme je EBITDA marža zadržana na 4%, dok je EBITDAR marža blago pala sa 6,1% na 6,0%.

Nakon zaključivanja ugovora s vjerovnicima proces financijskog restrukturiranja kompanije je završen te će, prema podacima iz izvještaja, prilagoditi otplatu duga očekivanom novčanom toku, poboljšati likvidnost i osigurati višu stopu ulaganja. Mercatorov neto dug je u odnosu na isto vrijeme lani smanjen s 1,05 mlrd na 997m EUR (-5,1%), a odnos neto duga i trailing EBITDA je prešao s 10,7x na 9,3x.

U konačnici je ostvaren gubitak na bottom lineu, iako je njegov iznos smanjen za 31,5% u odnosu na isti period lani te doseže -12m EUR, objavili su analitičari iCapitala.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram