Zatvori
Poslovni Puls
21/11/2014

Kinezi će ove godine imati priliku iskusiti američki "Black friday"

Ove godine će i kupci iz Kine imati priliku sudjelovati u američkom potrošačkom ritualu - tzv. Crnom petku ili Black Fridayju jer se skupina luksuznih maloprodajnih lanaca iz SAD-a udružila s Alipayjem, najvećom kineskom platformom za usluge plaćanja preko treće strane, koji će kineskim potrošačima omogućiti kupnju njihovih proizvoda kroz tzv. ePass...

Trgovci koji sudjeluju u prvom promotivnom Crnom petku u Kini su Saks 5th Avenue, Neiman Marcus, Bloomingdale's, Macy's, iHerb, Gilt, Ashford, Ann Taylor, American Apparel i Aeropostale, a kupci iz Kine će odabrano, zahvaljujući opciji ePass, moći plaćati u yuanima.

Podsjećamo kako u Alibabinom službenom priopćenju objavljenom u srijedu stoji kako su 11. studenog zaprimili oko 278 milijuna narudužbi u vrijednosti od 9,34 milijarde yuana tijekom šopingmanije povodom Dana samaca. Alipay, Taobao te Tmall Global zajedničkim nastojanjima se u ovom trenutku trude kineskim potrošačima donijeti dašak američkog potrošačkog ludila u obliku sudjelovanja u Crnom petku.

''Alipay se veseli partnerstvu s Borderfreejem i Shoprunnerom kako bi pomogao vodećim američkim maloprodajnim lancima da Kinu upoznaju s Crnim petkom te dođu do novih klijenata kroz dobro organizirane lokalizirane promocije, izravni marketing te odnose s javnošću Alipayja SAD'', izjavila je Rebecca Liu, ravnateljica Odjela za marketing i odnose s javnošću američkog ogranka Alipaya.

Crni petak, koji ove godine pada na 28. studenog, jest dan nakon Dana zahvalnosti u SAD-u, a to je ime dobio jer se smatra danom kada maloprodajni lanci, u svojim financijskim bilancama, idu ''u crno''. U ovom slučaju crna boja ne znači ništa loše, upravo naprotiv. Toga dana također neslužbeno počinje i sezona božićnog šopinga.

Kao dodatak u strategiji privlačenja kineskih potrošača da bace oko na američke proizvode, kupcima koji budu koristili Alipay dostava u Kini, za proizvode kupljene ovom prigodom, će biti omogućena putem mreže China Smart Logistics koja je na ovim prostorima poznata kao Cainiao.

''Kada kupac završi svoju narudžbu te ona bude zaprimljena putem Alipayja, odnosno njegova distribucijskog centra u SAD-u, kupljenoj robi će trebati 10 do 12 radnih dana da dođu na adresu kupca', izjavio je Michael De Simone, osnivač Borderfreeja sa sjedištem u New Yorku koji sebe inače opisuje kao ''vođu u prekograničnim uslugama e-trgovanja koji omogućuje trgovcima i kupcima da kupuju i prodaju na jednostavan način u svakom kutku svijeta''.

De Simone je naglasio kako u narudžbu nije uključen iznos poreza koji se obračunava u SAD-u, no postoji naknada za otpremu i carinske pristojbe. Maloprodajni lanci i Alipay će provesti niz promotivnih aktivnosti kako bi se što više približili kineskim kupcima, uključujući i razne pogodnosti poput tzv. ''crvenih omotnica'' odnsno kupona s popustima koji su se već pokazali kao odličan Alibabin potez u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta za povezivanjem s ovdašnjim potrošačima.

Iz Alipayja su objavili kako će izdati ograničen broj njih u vrijednosti od 500 yuana kroz brojne platforme poput primjerice eTaoa i G.Taoboa. Kupci koji osiguraju jednu mogu je pohraniti na svom Alipay računu. Osim toga, Alipay će kupcima davati i dodatne digitalne ''omotnice'' od 20 yuana kada budu s obitelji i prijateljima putem Weiboa i drugih društvenih mreža i kanala dijelili obavijesti o promocijama za Crni petak.

''Ove godine, program za blagdanski šoping se povezuje s globalnom Borderfreejevom platformom za e-trgovinu sve do Alipay ePassa što će omogućiti mnogo veću vidljivost za maloprodajne lance iz Kine koji sudjeluju u akciji te također omogućiti mnogo bliskije i besprijekorno iskustvo za kineske kupce koji Alipay poznaju kao jednog od najpouzdanijeg pružatelja usluga za plaćanje iz udobosti vlastita doma.'' - dodao je De Simone ističući kako su Macy's i Bloomingdale's izrazili svoj entuzijazam zbog činjenice da će se približiti kineskim potrošačima koji vole kupnju online putem.

''S brzim razvojem potrošačkog tržišta i rastućom bazom sofisiticiranih kupaca Kina je ključna u našoj međunarodnoj strategiji za e-trgovanje. Ovaj pilot-projekt Borderfreeja i Alipayja vidimo kao jak način da se premoste barijere koje proboj na ovo tržište čine posebice izazovnim te kupcima na kraju krajeva omogući neposredno i lokalizirano iskustvo kupovine.'' - izjavio je Kent Anderson, predsjednik Macy's.com, u sklopu službenog priopćenja Borderfreeja.

De Simone je dodao da će Borderfee nakon provedbe ovog pilot-projekta tražiti načine da proširi svoje usluge na drugih 175 brandova te s grupacijom Alibaba u budućnosti proširi svoju suradnju.

Izvor: CRI

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram