Zatvori
Poslovni Puls
24/11/2014

Hrvatska na pragu još jednog kvartalnog gospodarskog crnila

Unatoč još jednoj solidnoj turističkoj sezoni, hrvatsko gospodarstvo nastavlja propadati, a podaci o kretanju BDP-a u trećem kvartalu ove godine to će i potvrditi...

Državni zavod za statistiku (DZS) krajem ovog tjedna objavit će prve podatke o kretanju hrvatskog bruto društvenog proizvoda (BDP) u trećem ovogodišnjem kvartalu. Analitičari i ekonomisti gotovo su suglasni kako će podaci pokazati i ukazati na daljnje urušavanje hrvatskog gospodarstva.

Dok jedni smatraju kako će hrvatski BDP zaroniti "samo" 0,4 posto, drugi prognoziraju pad od visokih 1 posto. Nitko od uglednih ekonomista i analitičara ne očekuje rast BDP-a.

Podsjetimo, Hrvatska je u recesiji još od početka 2009. godine, iako smo u trećem kvartalu 2010. godine i drugom kvartalu 2011. godine zabilježili blagi rast, odnosno tehnički izlazak iz recesije.

Ako se ne dogodi statističko čudo, Hrvatska će krajem tjedna zabilježiti 12. uzastopni kvartal s negativnim gospodarskim trendom.

Hrvatska narodna banka (HNB) u nedavno objavljenim prognozama na godišnjoj razini očekuje pad BDP-a od 0,6 posto.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram