Zatvori
Poslovni Puls
24/11/2014

Registrirana stopa nezaposlenosti u listopadu 18,7 posto

Nastavak nepovoljnih kretanja na tržištu rada tijekom listopada, na koji je ukazao mjesečni rast broja nezaposlenih osoba, potvrdila je i objava stope registrirane nezaposlenosti...

Naime, prema prvim podacima Državnog zavoda za statistiku stopa nezaposlenosti bilježi rast treći uzastopni mjesec te za listopad iznosi 18,7% (u rujnu 17,7%), što je u skladu s našim očekivanjima. Takva kretanja dijelom su zasigurno rezultat povratka dijela zaposlenih na sezonskim poslovima u nezaposlenost sa završetkom središnjeg dijela turističke sezone. Naime, s obzirom da stopa nezaposlenosti predstavlja omjer broja nezaposlenih u ukupnom aktivnom stanovništvu, rast broja nezaposlenih uz istovremeni pad broja aktivnog stanovništva odražava njen mjesečni rast.

Tako je prema posljednjim podacima HZZ-a o broju nezaposlenih njihov broj na mjesečnoj razini zabilježio rast od 5,4% dok s druge strane, održavanju stope nezaposlenosti na visokoj razini pridonosi kontinuirani pad broja aktivnog stanovništva koji je u rujnu pao na 1.638.316 što predstavlja trinaesto kontinuirano smanjenje na godišnjoj razini te pad na mjesečnoj razini sedmi mjesec za redom. Naime, doprinos padu broja aktivnog stanovništva došao je i uslijed povećanja broja izlazaka iz evidencije nezaposlenih radi nepridržavanja zakonskih odredbi koji je na godišnjoj razini zabilježio snažan rast (+255,6%). Uz pad broja nezaposlenih za 1,1%, stopa nezaposlenosti je u odnosu na listopad 2013. niža je za 1,6 postotnih bodova.

"S obzirom da kretanja na tržištu rada ostaju i dalje nepovoljna, uslijed očekivanog nastavka pada gospodarstva, u ovoj godini možemo očekivati da će prosječna stopa registrirane nezaposlenosti ostati na razmjerno visokim razinama (oko 21%). Osim visoke razine stope nezaposlenosti hrvatsko tržište rada karakterizirat će i dalje niska razina aktivnosti i zaposlenosti stanovništva što bitno umanjuje kupovnu moć i potencijalni oporavak gospodarstva", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram