Zatvori
Poslovni Puls
26/11/2014

Američko gospodarstvo u trećem kvartalu bilježi rast od 3,9 posto

Američko gospodarstvo u trećem kvartalu poraslo je još više od preliminarnih podataka o rastu od 3,5 posto...

Američko ministarstvo trgovine objavilo je kako je u trećem kvartalu ostvaren godišnji gospodarski rast od 3,9 posto.

U drugom je tromjesečju gospodarstvo poraslo za 4,6 posto. Aktualna revizija odražava u prvom redu snažniju osobnu i potrošnju kompanija, te pozitivan utjecaj popunjavanja zaliha, objavili su iz američkog ministarstva trgovine.

Ukupno je domaća potražnja u promatranom razdoblju porasla 3,2 posto, u odnosu na početno procijenjenih 2,7 posto. Pritom je osobna potrošnja, na koju otpada više od dvije trećine gospodarskih aktivnosti, porasla 2,2 posto. Ulaganja kompanija uvećana su 7,1 posto, u odnosu na početno procijenjenih 5,5 posto, najvećim dijelom zahvaljujući snažnijem skoku potrošnje na opremu.

Snažan doprinos rastu BDP-a dala je i viša vrijednost zaliha kompanija, od 79,1 milijarde dolara, u odnosu na početno procijenjenih 62,8 milijardi dolara. Reuters pritom upozorava da bi zalihe mogle pritisnuti rast BDP-a u zaključnom ovogodišnjem tromjesečju.

Ministarstvo je ujedno snizilo procjenu rasta izvoza, na 4,9 posto, s ranije prognoziranih 7,8 posto, dok je uvoz revidiran naviše. Time je trgovinska bilanca iskazala deficit koji je pridonio rastu BDP-a s 0,78 postotnih bodova, umjesto ranije prognozirana 1,32 postotna boda.

Snižena je u procjena državne potrošnje, budući da rashodi tijela lokalne i savezne uprave nisu bili veliki kao što se početno procijenilo, javlja Reuters.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram