Zatvori
Poslovni Puls
26/11/2014

Microsoft Kinezima duguje 137 milijuna dolara neplaćenog poreza?

U istrazi slučaja prekogranične utaje poreza otkriveno je da Microsoft duguje kineskoj vladi 137 milijuna dolara, prenosi Reuters...

Prema izvještaju agencije Xinhua, multinacionalna tvrtka sa sjedištem u SAD-u, koja se nalazi na listi 500 vodećih tvrtki na svijetu, mora kineskoj vladi isplatiti 840 milijuna yuana neplaćenih poreza te svake godine uplaćivati 100 milijuna yuana dodatnih poreza. Njezina kineska podružnica otvorena je 1995. u Pekingu.

Iako agencija Xinhua spominje pod nazivom "M", prema Reutersu je Microsoft jedina tvrtka koja odgovara tom opisu.

Microsoft nije potvrdio ovo izvješće.

Xinhua također navodi da je tvrtka "M", unatoč svojem međunarodnom utjecaju, jedva ostvarivala profit. Dok su konkurentske tvrtke bilježile pozitivno poslovanje, spomenuta tvrtka je tijekom šest godina imala je gubitke u iznosu većem od dvije milijarde dolara.

Detaljna istraga pokazala je da je podružnica tvrtke "M" dobro poslovala, no polovinu godišnje zarade morala je slati u sjedište tvrtke u SAD-u. Porezna uprava zaključila je da je ovakva praksa nije u skladu sa zakonom. Tvrtka je priznala izbjegavanje poreza i njena kineska podružnica je pristala isplatiti svoja dugovanja, prenosi CRI.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram