Zatvori
Poslovni Puls
26/11/2014

Rujan donio blagi rast turističkih pokazatelja u odnosu na prošlu godinu

Konačni podaci DZS-a potvrdili su prve rezultate odnosno godišnji rast broja ostvarenih dolazaka i noćenja turista...

Naime, broj ostvarenih ukupnih dolazaka od 1,468 mil. viši je za 1% u odnosu na lanjski rujan dok je broj noćenja porastao za 2% te je u rujnu iznosio 7,840 milijuna. Pri tome su u strukturi ostvarenih noćenja prevladavali strani turisti s udjelom od 94,8% pa je godišnji rast ostvarenih noćenja stranih turista od 2,3% isključivo pridonio rastu ukupnog broja noćenja s obzirom da su domaći turisti ostvarili 1,8% manje noćenja u odnosu na rujan 2013.

Promotrimo li strukturu ostvarenih noćenja stranih turista prema zemlji prebivališta vidimo da se nije značajnije mijenjala tijekom posljednjih godina. Naime, prvih deset emitivnih zemalja održalo se na vrhu tablice i tijekom godina usporavanja europskih gospodarstava. Međutim, mijenjao se njihov raspored tijekom godina s tim da prva tri mjesta ostaju rezervirana za goste iz Njemačke, Austrije i Češke koji ukupno čine preko 50% ukupno ostvarenih noćenja. U odnosu na pretkriznu 2008. zabilježen ja pad udjela broja noćenja turista iz Italije, Slovenije i Rusije dok je porastao udio turista iz Poljske i Ujedinjenog Kraljevstva. Pri tome je zamjetan pad udjela (s 4,6% u 2008. na 1,9% u 2014.) ruskih turista djelomično posljedica i viznog režima nakon što je Hrvatska pristupila EU.

Prema vrstama turističkih smještajnih objekata najveći broj noćenja (preko 31%) ostvaren je u hotelima gdje je ostvaren godišnji pad od 1,4% dok ih slijede sobe za iznajmljivanje, apartmani, studio apartmani, kuće za odmor u kućanstvima s udjelom od 29% i godišnjim rastom od 9% te kampovi s udjelom od 23% i ostvarenim rastom od 0,9%.

"Do kraja godine niže cijene smještaja u odnosu na središnju turističku sezonu mogle bi doprinijeti dobrim rezultatima fizičkih pokazatelja i u postsezoni. Međutim, sezonalnost i dalje ostaje jedan od najvećih ograničavajućih faktora. Stoga na razini cijele godine očekujemo godišnji rast ukupnog broja noćenja turista za oko 2,5%", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram