Zatvori
Poslovni Puls
27/11/2014

Blagdanska potrošnja na razini lanjskih 11 milijardi kuna?

Uoči najberićetnijeg mjeseca za trgovce, kada kese driješe i najtvrdokorniji građani koji imaju nešto kuna u njima ili oni koji nemaju ni lipe viška pa troše plaće koje još nisu dobili peglajući kartice, čini se da će biti dobro uknjiže li lanjske rezultate...

To i oni sami sebi priželjkuju. A lani su građani u prosincu ostavili u trgovaca oko 11 milijardi kuna, jednako kao i prethodne dvije godine, dok je rekordna godina bila 2008., kada su ljudi izbrojili 12,5 milijardi kuna u prosincu, prema podacima Sektora za trgovinu Hrvatske gospodarske komore (HGK) koji prati potrošnju građana u prosincu tijekom proteklih 12 godina. Te je posljednje pretkrizne godine zaustavljen rast prosinačke potrošnje koji je trajao od 2001. godine, kada je u prosincu potrošeno pet milijardi kuna, piše Slobodna Dalmacija.

"Poduzetnici iz sektora trgovine očekuju da bi promet u trgovini na malo, s obzirom na sve aktualne ekonomske okolnosti, mogao biti približno na razini prošlogodišnjeg u prosincu.

I ove će godine potrošnja ovisiti o postojećoj kupovnoj moći i životnom standardu, raspoloživom budžetu kućanstva, ali i o isplati božićnice i njezinoj visini, pa će se konkretni rezultati moći sagledati tek početkom sljedeće godine", kaže Sanja Smoljak Katić, direktorica granskih udruga Hrvatske udruge poslodavaca.

Ova godina bit će drukčija od prethodnih po tome što će se malo više peglati kartice i prebacivati plaćanje računa u 2015. godinu.

"Očekuje se da će kupci koristiti razne oblike odgode plaćanja u značajnom obujmu. Definitivno se promijenila struktura potrošnje te se daje prednost samo najnužnijim proizvodima, dok se potražnja za luksuznim proizvodima znatno smanjila."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram