Zatvori
Poslovni Puls
27/11/2014

Evo kako kupovati "zdravu" hranu izravno od poljoprivrednika

Želite kupovati voće i povrće izravno od poljoprivrednika, a ne u trgovačkim centrima? Grupe solidarne razmjene u kojima kupci unaprijed financiraju zemljoradnike, a zauzvrat dobivaju organsku hranu, ravno s polja, odavno funkcioniraju u zemljama Europske unije. Donosimo priču kako to izgleda u Parizu...

Parižani godinama podržavaju lokalne poljoprivrednike izravnim otkupom hrane u kvartovskim kafićima. Nicolas je jedan od pionira ovog projekta, na ideju je došao prije gotovo deset godina, trebalo je samo povezati seljake iz okolice grada i kupce koji bi od njih izravno kupovali.

"U deset godina obišli smo mnoga mjesta u naselju, bili smo u jednom kafiću u blizini, u trgovini, čak i u crkvi. Svaki put upoznamo nove ljude i to je jedno od zadovoljstava naše grupe solidarne razmjene uz to što imamo organsku i sezonsku hranu, proizvedenu nedaleko od mjesta gdje živimo", kaže Nicolas Ziesel iz grupe Solidarne razmjene, Pariz.

Kupci svake godine sklapaju ugovor s poljoprivrednicima, otkupljujući tako unaprijed ono što će se uzgojiti tijekom sezone. Tako se na mjestu prodaje ne razmjenjuje novac, nego poljoprivrednici daju hranu onima koji su ih, na neki način, kreditirali, javlja HRT čiji videoprilog na ovu temu možete pogledati ovdje.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram