Zatvori
Poslovni Puls
27/11/2014

Iduće godine dodatni pad cijena nafte na svjetskom tržištu?

Prekomjerne globalne zalihe nafte će naredne godine dodatno porasti, izjavio je iranski ministar za naftu Bijan Namdar Zangeneh u Beču...

"Svi stručnjaci vjeruju da imamo prekomjerne zalihe na tržištu, a naredne godine imat ćemo još veće", rekao je Zanganeh novinarima uoči današnjeg ključnog sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) koje bi trebale donijeti odluku o potencijalnom smanjenju proizvodnje ovog energenta.

Zanganeh je međutim ukazao na to da nije samo na OPEC-u da se uhvati u koštac s prekomjernim zalihama koje su od lipnja oborile cijenu nafte na četverogodišnji minimum.

"Kako bismo riješili ovu situaciju, potreban nam je doprinos zemalja proizvođača koje nisu članice OPEC-a za upravljanje situacijom na tržištu", rekao je on.

Današnji sastanak OPEC-a jedan je od najvažnijih za tu organizaciju u posljednjih nekoliko godina jer su zemlje proizvođači nafte pod sve većim pritiskom da smanje proizvodnju zbog pada cijena nafte. Cijene sirove nafte su od lipnja pale za 30 posto kao posljedica velikih zaliha, jakog dolara i zabrinutosti zbog pada potražnje za energentima u globalnoj privredi.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram