Zatvori
Poslovni Puls
28/11/2014

Hrvatski građevinari žele sudjelovati u izgradnji autocesta u Kazahstanu

Značajne su mogućnosti unapređivanja te uspostavljanja poslovne suradnje hrvatskih i kazahstanskih tvrtki, a osobito u području graditeljstva, naglašeno je na susretu predstavnika hrvatskih građevinskih tvrtki Instituta IGH d.d. i Viadukta d.d. s izaslanstvom kazahstanskih autocesta, državnom kompanijom KazAvtoZhol, koju je predvodio predsjednik uprave Berik Kamaliev sa suradnicima 27. studenoga u HGK...

Sastanak je organizirala Svjetska banka u sklopu njihova projekta strategije upravljanja autocestama te održavanja i izgradnje infrastrukture.

Hrvatska i Kazahstan razvijaju vrlo dobre međusobne gospodarske odnose, a lani je održan i kazahstansko-hrvatski gospodarski forum. Hrvatska je u Kazahstan prošle godine izvezla roba u vrijednosti 23 milijuna dolara, ponajviše lijekova, opreme za industriju, proizvoda od željeza i čelika, montaže zgrada, prehrambenih proizvoda, dok je uvoz iz Kazahstana iznosio 417 milijuna dolara, najviše nafte i ulja, naftnih plinova, rafinirane i slitine bakra, cinka, prehrambenih proizvoda itd, kazala je Suzana Knežević iz Sektora za međunarodne poslove HGK te je napomenula kako je suradnja osobito perspektivna u graditeljstvu, energetici i proizvodnji hrane.

Kazahstan je u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata, među kojima je osobito značajna gradnja autocesta. Do 2022. godine planira se izgradnja 8.000 kilometara autocesta, također će usvojiti i novi program za infrastrukturu, a 2017. godine održava se i svjetska izložba Expo. Iako je konkurencija velika među tvrtkama, posla će biti za sve, istaknuo Berik Kamaliev napomenuvši povoljno poslovno ozračje u Kazahstanu u kojem PDV iznosi 12 posto, uvoz opreme ne podliježe carini, a moguće su i porezne olakšice na ulaganja u zemljišta i objekte.

Kazahstan ima šest slobodnih gospodarskih zona, gdje se može raditi uz sve olakšice i pogodnosti koje nude, kazao je. Kazahstanu je potreban transfer novih tehnologija, a zemlja je bogata naftom, plinom i rudnim bogatstvom. Najveće je bogatstvo ipak narod, koji je spreman prihvatiti nove investitore, kazao je Kamaliev te pozvao hrvatske tvrtke da se prijavljuju na natječaje, posebice za prateće sadržaje u cestogradnji, navodi se u priopćenju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram