Zatvori
Poslovni Puls
01/12/2014

Kineski internetski div Alibaba stiže u Srbiju?

Najpoznatiji svjetski sustav elektronskog poslovanja Alibaba uskoro će se pozicionirati u Srbiji, najavljeno je u Privrednoj komori Beograda. Na sastanku o mogućnostima i perspektivama elektronskog poslovanja s Kinom rečeno je da takav oblik poslovanja budućnost i da bi već sada trebalo stvoriti institucionalne temelje njegovog širenja...

Izvršni direktor Privredne komore Beograda Svetozar Krstić izjavio je da elektronsko poslovanje s Kinom nije pod kontrolom države, jer je to privatna inicijativa, ali postoji interes za uključivanjem tvrtki iz Srbije u ovaj sustav, priopćeno je iz poslovne udruge beogradskih gospodarstvenika, javljaju srbijanski mediji.

“Rizike u elektronskom poslovanju potrebno je svesti na najmanju moguću mjeru. Očekujemo da ćemo kroz različite forme edukacije učiniti sve da se rizici za gospodarstvenike svedu na minimum kako bi bilo što manje prevarenih ljudi s obje strane”, rekao je on.

Krstić je najavio da će Komora podržati summit s Kinom u Beogradu u prosincu organiziranjem Biznis foruma, koji će okupiti gospodarstvenike iz svih sektora.

Ekonomski savjetnik ambasade Kine u Beogradu Džu Lianći rekao je da Kina želi otvoriti centar za elektronsko poslovanje u Beogradu ili okolici, iz kog bi se pokrivala cijela regija jugoistočne Europe, u čemu očekuje institucionalnu podršku Privredne komore Srbije i Privredne komore Beograda, prenose srbijanski mediji.

U ovom centru bili bi izloženi uzorci robe koja bi se u manjim količinama mogla odmah preuzeti, a u većima naručiti preko interneta, objasnio je. Precizirao je da bi se u ovom centru radili kupoprodajni ugovori, a plaćanje obavljalo preko treće pravne osobe koja bi kako jamstvo novac prosljeđivala dobavljaču tek kad kupac potvrdi da je zadovoljan isporukom, čime bi se eliminirali rizici.

Kineski veleposlanik je također kazao da je kompanija Alibaba sada i na burzi te da je rekord u elektronskom prometu robe u Kini oboren 11. studenoga kada je premašio nekoliko desetina milijuna juana, a 90 posto kupnje na ovaj način su obavile žene.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram