Zatvori
Poslovni Puls
02/12/2014

Hrvatske poduzetnike najviše muči teška naplata i neučinkovita birokracija

Hrvatska udruga poslodavaca predstavila je rezultate godišnjeg istraživanja „Poslovna očekivanja HUP-a“ za 2015. godinu provedeno među predstavnicima tijela i udruga HUP-a. Istraživanje obuhvaća ocjene tvrtki članica vezano uz stanje gospodarstva na makro razini, ocjenu vlastitog poslovanja i očekivanja u 2015. godini...

Istraživanje pokazuje da je ova godina označena kao izrazito teška za hrvatske poduzetnike. Opće je stanje u gospodarstvu i u ovoj godini ocijenjeno najnižom ocjenom – jedan. Najlošije je ocijenjeno u sektoru graditeljstva i osobnim uslugama (1,60), među malim poduzetnicima (1,57) i među dalmatinskim poslodavcima (1,50).

Već treću godinu za redom 70 posto ispitanika kao glavne prepreke u poslovanju navodi: nelikvidnost, odnosno, neplaćanje (17 posto); neučinkovitu javnu upravu (16,6 posto) te porezno opterećenje poslovanja (porezi, doprinosi; neporezni nameti - 15,7 posto). Nejasna strategija razvoja zemlje sa 10,9 posto je na četvrtom mjestu, a kruto radno zakonodavstvo je sada na petom (5,7 posto). Vrlo je visoki udio zabilježila prepreka usmjerena na uvjete financiranja poduzetnika (4,8 posto).

Sveukupno gledano, percepcija općeg stanja u gospodarstvu je vrlo negativna. Više od dvije petine sugovornika smatra da će biti još lošije, a skoro pola ih smatra da će se zadržati ovakvo stanje koje su prethodno označili kao jako loše. Prevladava izraziti poslovni pesimizam, a u takvom je okruženju vrlo teško očekivati značajnije investicije. Najveći je dio poduzetnika (57,8 posto) izjavilo kako će ovu krizu teško i uz puno napora ipak prevladati što je odraz prirodnog poduzetničkog nagona za preživljavanjem: „Istraživanje pokazuje svu žilavost hrvatskih poduzetnika okupljenih u HUP-u koji su nužnost reformi i intenzivnu potragu za novim izvorima prihoda prihvatili kao svoju svakodnevicu. Traži se spas na drugim tržištima, ali je činjenica da se, uz ovakve uvjete poslovanja na domaćem tržištu teško može biti konkurentan izvan njega. Značajnije pomake u izvozu možemo očekivati tek s poboljšanjem okruženja u kojem posluju hrvatske tvrtke te jačanjem ukupne konkurentnosti zemlje“, izjavio je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram