Zatvori
Poslovni Puls
02/12/2014

Kina spremna "usporiti" s rastom zbog temeljitih reformi

Kina će vjerojatno na nadolazećoj Središnjoj gospodarskoj radnoj konferenciji smanjiti očekivanja ciljanog rasta za iduću godinu, što upućuje na volju Pekinga da zamjeni kratkoročni rast za reforme, u ponedjeljak su izjavili ekonomisti...

Godišnji gospodarski sastanak, koji se obično održava početkom prosinca, je pod budnim okom promatrača s obzirom na to da će utvrditi put kretanja gospodarskog razvoja i reformi u nadolazećoj godini.

"Očekujemo da će se na konferenciji ciljani BDP za iduću godinu smanjiti na 7 posto, za što mislimo da je prihvatljivo. Prihvatljivo ga je smanjiti čak i ispod 7 posto", Song Yu, kineski ekonomist u investicijskoj banci Goldman Sachs Group, je izjavio na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Neki analitičari smatraju da ako će smanjivanje ciljanog BDP-a biti posljednja odluka konferencije, to znači da će Kina službeno ući u razdoblje sporijeg rasta.

No, to neće nužno značiti kako su izgledi Kine negativni, rekao je ekonomist, zato što će sporiji rast pomoći zemlji u promjeni iz kvantitativne u kvalitativnu proizvodnju.

Goldman Sachs predviđa kako će država u idućoj godini uspjeti održati rast od 7 posto. No, dani dvoznamenkastog rasta su gotovi, a Kina će u idućih pet godina ostvarivati prosječni rast od 6,5 posto.

Song je izjavio kako će Peking vjerojatno smanjiti ciljeve za većinu gospodarskih pokazatelja osim protoka novca.

Većina ekonomista je predvidjela kako će iduće godine doći do najmanjeg još jednog rezanja kamata i smanjivanja obveznih bankarskih pričuva kako bi se bankama i lokalnim vlastima olakšao teret dugovanja, potaknulo poslovanje i održala privatna potražnja.

Song je rekao kako se posljednje rezanje kamatne stope od strane središnje banke ne bi trebalo interpretirati samo kao monetarna olakšica od strane stvaratelja politike, već kao način da se tržište "poplavi" likvidnošću.

"Središnja banka je izjavila kako je riječ o neutralnoj operaciji, koja je pokazala da pažljivo balansira kreditnu kontrolu i rast te pokušava omogućiti dovoljnu likvidnost, niti preveliku niti premalu, kako bi se potaknuo gospodarski rast.", rekao je.

Song je rekao kako će se cijene mijenjati u 2025., a indeks potrošačkih cijena će vjerojatno narasti za oko 2 posto, čak i niže u odnosu na ovogodišnjih 2,2 posto. Zabrinutosti o riziku deflacije u Kini su neosnovani, rekao je.

Unatoč skromnim očekivanjima za kinesko gospodarstvo, tržište dionica doživljava napredak, jer se poboljšava povjerenje investitora.

Kinger Lau, strateg u Goldman Sachsu, je izjavio kako očekuje da će se indeks CSI 300, koji prati velike tvrtke u Šangaju i Shenzhenu, povećati za 3000 bodova u idućoj godini.

Oko 400 milijardi yuana ($65 milijuna), jednako gotovo 3 posto ukupne tržišne kapitalizacije, "će vjerojatno proteći iz tržišta nekretnina na tržište dionica, što će dodatno povećavati njihovu cijenu.", rekao je, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram