Zatvori
Poslovni Puls
02/12/2014

Listopad donio najveći rast turističkih dolazaka od 2003. godine

U listopadu ove godine zabilježeno je 12% više ukupnih turističkih dolazaka u odnosu na listopad prošle godine, što je najveći godišnji rast turističkih dolazaka u tom mjesecu od 2003. godine...

Rezultat je to povećanja broja dolazaka stranih turista (15,2%) čija je dinamika rasta također najbrža od 2003. godine.

Tako se već treći mjesec uzastopce bilježi pozitivan trend, a samo je u listopadu ukupno ostvareno 4,3% više noćenja u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom je kod domaćih turista zabilježen godišnji pad (-3,7%), a kod stranih turista rast (5,8%). Najviše noćenja stranih turista, kao i u prošlogodišnjem listopadu, ostvarili su turisti iz Njemačke, Austrije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Iako su se u pojedinim mjesecima ove godine bilježile negativne stope turističkih noćenja koje su jednim dijelom bile rezultat pomaka uskršnjih blagdana i nepovoljnih vremenskih prilika, ipak se na kumulativnoj razini bilježi rast. Tako je u prvih deset mjeseci ove godine ostvareno 2,6% više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pritom je kod domaćih turista zabilježen tek blagi godišnji rast od 0,8%, a kod stranih turista rast od 2,7%.

Takva kretanja sugeriraju da će se ove godine ostvariti rast od oko 2,4% te će biti dosegnuta nova rekordna razina broja turističkih noćenja, i to najvećim dijelom zbog pozitivnih trendova kretanja stranih turista (koji čine oko 90% ukupnih noćenja) koji dolaze iz zemalja gdje je gospodarska situacija sve povoljnija.

Prema podacima World Tourism Organization i na globalnoj se razini bilježe pozitivna turistička kretanja, odnosno u prvih je osam mjeseci ove godine ostvareno 5% više međunarodnih turističkih dolazaka u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram