Zatvori
Poslovni Puls
02/12/2014

Rusija u problemima, pa prodaje dionice naftnog diva Rosnefta

Rusija, uzdrmana sankcijama Zapada i sve jeftinijom naftom na svjetskom tržištu, odlučila je prodati dio naftne kompanije Rosneft...

Ruska vlada donijela je odluku o prodaji 19,5 posto dionica naftne kompanije Rosneft. Ruska vlada drži 69,5 posto dionica Rosnefta, a drugi najveći dioničar je British Petroleum s udjelom od 19,75 posto.

Privatizacija 19,5-postotnog udjela države u Rosneftu planirana je za 2015. godinu, a savezni proračun bi na toj transakciji mogao ostvariti prihod od 8,5 milijardi dolara, kazao je još u kolovozu ruski ministar financija Anton Siluanov.

Rosneft je u problemima zbog sankcija koje je Zapad uveo Rusiji. U listopadu je kompanija zbog blokiranog pristupa međunarodnim tržištima kapitala zatražila od države 50 milijardi dolara pomoći kako bi uredno servisirala dugove. Rosneft mora do kraja 2014. vratiti ukupno 440 milijardi rubalja duga, te 626 milijardi rubalja u idućoj godini.

Rusija je pak u nevolji zbog naglog pada cijena nafte budući da značajan dio proračunskih prihoda ostvaruje upravo izvozom nafte i plina. Stabilnost ruskih državnih financija zahtijeva cijenu nafte od 100 dolara za barel a u ponedjeljak se barelom trgovalo po 70 dolara.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram