Zatvori
Poslovni Puls
12/12/2014

Europski online trgovci u velikim dilemama zbog naplate PDV-a

Nova europska pravila o porezu na dodanu vrijednost (PDV), koja stupaju na snagu 1. siječnja 2015., a kojima se želi spriječiti da se milijarde eura poreznih prihoda izgube u zakonskim rupama, dovela su neke tvrtke u tešku situaciju, pišu europski mediji...

Po pravilima, koja se odnose na telekomunikacije, radio-televizijsko emitiranje i tvrtke koje pružaju e-usluge, PDV će se naplaćivati u zemlji u kojoj sjedište ima potrošač a ne prodavač, piše EUobserver.

Po sadašnjim pravilima, PDV na e-knjige ili skidanje glazbe s interneta naplaćuje se u zemlji u kojoj tvrtka ima sjedište, što je omogućilo divovima kao što su Amazon i Apple da sjedišta osnuju u zemljama s niskim stopama PDV-a poput Luksemburga.

Novi sustav omogućit će veliko povećanje prihoda nekim zemljama poput, primjerice, Velike Britanije, koja očekuje dodatnih 390 milijuna eura na godinu, no neke male tvrtke izgubile su se u složenim pravilima.

Među tvrtkama je zavladala "sveopća zbrka" i "nevjerica" jer pravila nalažu naplatu PDV-a ondje gdje živi potrošač. No, stope PDV-a u EU-u jako se razlikuju. Tvrtke se mogu prijaviti nacionalnoj kontakt točki za registraciju PDV-a - tako mogu izbjeći da moraju prijavljivati PDV-a za svaku državu članicu u kojoj imaju klijente.

Odredbe o potrebnim informacijama su složene. Da bi se utvrdilo gdje se neki potrošač nalazi - ponekad to nije jasno jer se plaćati može putem PayPala - tvrtka treba dva dokaza kao što su broj kreditne kartice i adresa. Te informacije tvrtka mora također čuvati do deset godina, a to postavlja i pitanje sigurnosti i zaštite podataka.

Male tvrtke (od kojih su neke do sada bile izuzete od PDV-a) postat će od siječnja prvi put obveznici PDV-a. Pravila pogađaju niz prodavača od proizvođača igračaka do proizvođača aplikacija, e-izdavača i čak onih koji prodaju obrasce za pletenje ili upute za izradu nakita.

Europska komisija ističe da će novi sustav osigurati pravedniju distribuciju prihoda, a središnja kontaktna točka za registraciju PDV-a tvrtkama će pojednostaviti proces.

Iako su nova pravila dogovorena prije nego su mikro e-usluge postale toliko popularne, dužnosnici EK ističu da je otada uloženo mnogo truda u informiranje poslovne zajednice o predstojećim promjenama.

Najveći gubitnik od promjene sustava bit će Luksemburg - oko 70% prihoda od PDV-a po njegovim vlastitim procjenama.

S druge strane, neki smatraju da pravila ne idu dovoljno daleko. Gerhard Huemer iz Ueapmea, koji zastupa male tvrtke, zadovoljan je novim zakonom jer uvodi jednaka pravila za sve, velike i male tvrtke, koje ne mogu tako lako premještati svoja sjedišta u zemlje s niskim porezima.

Napominje ipak da velika većina malih tvrtki koje zastupa njegova organizacija nisu zahvaćene novim pravilima, a on smatra da bi ona trebala biti proširena i na druge sektore kao što je građevinarstvo.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram