Zatvori
Poslovni Puls
12/12/2014

Nastavak deflacijskih pritisaka na proizvođačke cijene industrije

Prema posljednjim podacima DZS-a, proizvođačke cijene industrije na ukupnom tržištu zabilježile su u studenom pad na mjesečnoj i godišnjoj razini. Cijene proizvoda proizvedenih u Hrvatskoj, a prodanih na domaćem i na nedomaćem tržištu niže su za 0,7% u odnosu na listopad dok su na godišnjoj razini zabilježile pad od 2,0%...

Pritom je doprinos padu došao od nižih cijena na domaćem i na nedomaćem tržištu. Proizvođačke cijene industrije na nedomaćem tržištu niže su za 1,6% godišnje dok su u odnosu na listopad ostvarile pad od 0,6%. Cijene industrije na domaćem tržištu niže su za 2,2% u odnosu na studeni prošle godine, dok su na mjesečnoj razini zabilježile pad od 0,8%.

Promatrano prema GIG-u pad cijena proizvoda proizvedenih i prodanih na domaćem tržištu na godišnjoj razini predvođen je nižim cijenama intermedijarnih proizvoda, energije, kapitalnih proizvoda i netrajnih proizvoda za široku potrošnju koji se redom zabilježili pad cijena od 1,1%, 4,3%, 0,5% i 1,5%, dok su trajni proizvodni za široku potrošnju zabilježili stagnantnu razinu cijena (na godišnjoj i mjesečnoj razini).

Isključimo li iz ukupne industrije na domaćem tržištu komponentu energije, cijene su na godišnjoj razini zabilježile pad od 1,2% dok su u odnosu na prethodni mjesec niže za 0,3%.

Prema NKD-u niže cijene na domaćem tržištu zabilježene su u rudarstvu i vađenju (-9,3% godišnje), prerađivačkoj industriji (-2,6% godišnje) te opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (-0,2% godišnje) dok je u kategoriji opskrbe vodom, uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnost sanacije okoliša zabilježen godišnji rast cijena od 19,2%.

"Deprecijacijski pritisci na proizvođačke cijene prisutni su već devetnaest mjeseci zaredom, potaknuti oslabljenom domaćom potražnjom te izostankom inflatornih pritisaka s inozemnih tržišta. Na razini godine očekujemo da bi proizvođačke cijene na domaćem tržištu u prosjeku mogle biti niže za 2,6% u odnosu na 2013. godinu",objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram