Zatvori
Poslovni Puls
15/12/2014

Krediti stanovništvu padaju već 28. mjesec zaredom!

Prema posljednjim podacima HNB-a krajem listopada kunska vrijednost ukupno plasiranih kredita iznosila je 279,8 milijardi kuna što je 1,8% više u odnosu na prethodni mjesec. U usporedbi s koncem prošle godine, ukupni krediti su manji za gotovo 7 milijardi kuna ili 2,4%. Ujedno je krajem listopada zabilježen godišnji pad kredita od 2,6% što odražava kontrakciju ukupne kreditne aktivnosti na godišnjoj razini već osmi mjesec zaredom...

Krajem listopada preko 73% ukupnih kredita bilo je denominirano u stranoj valuti i/ili je bilo vezano valutnom klauzulom, stoga je deprecijacija kune na godišnjoj razini (u odnosu na euro za oko 0,6% te u odnosu na švicarski franak za oko 3%) donekle ublažila godišnji pad ukupnih kredita iskazanih u domaćoj valuti.

Iskazani mjesečni rast ukupnih kredita u listopadu (u iznosu od 4,9 milijardi kuna) posljedica je prvenstveno novog zaduženja države. Naime, nakon što je u rujnu otplatila sindicirani kredit u iznosu od 4,5 milijardi kuna, središnja država se već u listopadu ponovno zadužila za isti iznos. Tako su ukupni krediti središnjoj državi (koji čine preko 13% ukupnih kredita) krajem promatranog mjeseca iznosili 37,7 milijardi kuna što je 2,3% manje nego u istom mjesecu lani, odnosno 4,2% manje u usporedbi s koncem prošle godine. Istovremeno, snažan dvoznamenkasti rast na godišnjoj razini (33,7%) zabilježili su krediti lokalnoj državi koji su krajem listopada iznosili 4,4 milijarde kuna (8% više nego koncem 2013.).

Krediti stanovništvu (koji čine najznačajniji udio u ukupnim kreditima, od preko 45%) već 28 mjesec zaredom bilježe godišnji pad (-0,5%), premda su na mjesečnoj razini ostvarili blagi rast od 0,2%, dok su u odnosu na kraj prošle godine niži za 0,4%. Osim nastavka razduživanja sektora stanovništva, isti trend potvrđuju i kretanja kredita sektoru trgovačkih društava koji su u promatranom mjesecu niži za čak 4,2% godišnje. Potvrđeni gospodarski pad već dvanaesto tromjesečje zaredom te nastavak neizvjesnosti oko budućih uvjeta financiranja u nizu od šest uzastopnih recesijskih godina, nastavlja utjecati na kreditiranje trgovačkih društava čije su obveze po kreditima banaka krajem listopada iznosile 105,2 milijardi kuna. Premda nešto viši u odnosu na prethodni mjesec (+0,2%), u usporedbi s prosincem prošle godine, ukupni krediti poduzećima smanjeni su za 2,8%.

"Izostanak gospodarskog oporavka te smanjena domaća potražnja (uvjetovana nastavkom negativnih kretanja na tržištu rada) i dalje će potencirati nastavak razduživanja sektora poduzeća i stanovništva, dok će visoke potrebe države za financiranjem tekućeg deficita i reprogramiranje dospjelih dugova potaknuti daljnji nastavak zaduženja državnog sektora u narednom razdoblju", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram