Zatvori
Poslovni Puls
15/12/2014

Svjetska banka pomaže privatizirati Croatia Airlines?

IFC (članica Svjetske banke) je ozbiljni kandidat za savjetnika Vlade čiji bi zadatak bio pronaći strateškog partnera Croatia Airlinesa, saznaje Jutarnji list...

Ovo je drugi put da Vlada kreće u potragu za strateškim partnerom Croatia Airlinesa. Prije godinu dana propao je natječaj koji je raspisalo Ministarstvo prometa jer nije stigla niti jedna ponuda. U međuvremenu je bilo nekoliko upita zainteresiranih za domaću aviokompaniju. Ozbiljni interes pokazala je skupina europskih turoperatora i kineska aviokompanija Hayan. No, članovi Povjerenstva prošlog su tjedna odlučili da će prekinuti razgovore s njima jer dosadašnji tijek pregovora nije pokazao da bi u konačnici moglo doći do kvalitetnog rješenja, piše Jutarnji list.

Od budućeg partnera Vlada traži širenje prometne mreže i povećanje tržišnog udjela, dokapitalizaciju, sudjelovanje u obnovi flote, potporu razvoju mreže zračnih luka i dalji razvoj tehničkih servisa Croatia Airlinesa. Prema pravilima Europske unije, strateški partner iz EU može imati 50 posto ili više vlasništva. Suvlasnik izvan Unije može imati najviše 49 posto vlasništva. Croatia Airlines je u programu restrukturiranja koji će trajati pet godina, a trošak je 1,9 milijardi kuna. Država je dokapitalizirala tvrtku koja je morala imati kompenzacijske mjere koje su uključivale smanjivanje flote i ukidanje nekih linija. Tvrtka trenutno dobro posluje, no kako bi se razvijala, mora naći strateškog partnera.

Ako se ne bi postigao dogovor s IFC-om, Povjerenstvu preostaju dvije mogućnosti: ponovno raspisivanje međunarodnog natječaja ili objava javnog natječaja za konzultante koji bi zatim tražili strateškog partnera. No, ta bi varijanta, prema procjenama, bila mnogo skuplja, a traženje strateškog partnera na međunarodnom natječaju već se jednom pokazalo neuspješnim.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram