Zatvori
Poslovni Puls
16/12/2014

RBA: Tržište rada bez oporavka i iduće godine

Prema posljednjim podacima HZZ-a, u studenom je broj nezaposlenih osoba iznosio 312.330 što je 2% više u odnosu na prethodni mjesec. Iako je na mjesečnoj razini zabilježen porast broja nezaposlenih osoba (za preko 6 tisuća), na godišnjoj razini je u studenom zabilježen pad broja nezaposlenih za 12,5%. I pored toga, nezaposlenost je na vrlo visokim razinama, odražavajući sezonalnost kretanja te postojane strukturne probleme na tržištu rada...

Promatrajući strukturu nezaposlenih osoba prema dobi, podaci za mjesec studeni pokazuju da čak 56% od ukupnog broja nezaposlenih pripada dobnoj skupini od 20 - 45 godina, a to su ujedno osobe u najproduktivnijoj radnoj dobi. Obrazovna struktura nezaposlenih osoba u promatranom mjesecu pokazuje da 62% nezaposlenih ima završenu srednju školu, 20% nezaposlenih je sa završenom osnovnom školom, dok je 5% nezaposlenih bez škole i/ili nezavršene osnovne škole. Ostatak udjela u ukupno nezaposlenim osobama u studenom odnosi se na nezaposlene koji imaju neki od akademskih stupnjeva obrazovanja (oko 13%). Gotovo polovica (oko 48%) od ukupnog broja nezaposlenih spada u skupinu dugoročno nezaposlenih osoba (dulje od godinu dana), što ukazuje duboke probleme strukturne nezaposlenosti na tržištu rada.

U studenom je zabilježen manji broj ulazaka u evidenciju u odnosu na isti mjesec lani (-6,9%), a značajniji pad na mjesečnoj razini (-25,1%) posljedica je sezonalnosti koja je prvenstveno vezana za završetak redovitog školovanja što značajno povećava broj ulazaka u evidenciju tijekom rujna i listopada, dok se tijekom studenog taj broj značajno smanjuje. Istovremeno, u studenom je u odnosu na listopad smanjen i broj izlazaka iz evidencije (-5,1%), dok je na godišnjoj razini njihov broj porastao za čak 17,2%. Od ukupno 26.201 osoba izašlih iz evidencije, čak 27% se odnosi na izlazak zbog nepridržavanja zakonskih odredbi dok se 57% odnosi na broj izlazaka uslijed zapošljavanja na temelju radnog odnosa i drugih poslovnih aktivnosti.

"Obzirom da posljednji podaci potvrđuju nastavak recesije uz slabe izglede oporavka realnog sektora gospodarstva, niti u slijedećoj godini ne očekujemo značajnije pomake u rješavanju strukturnih problema na tržištu rada", objavili su analitičari Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram