Zatvori
Poslovni Puls
16/12/2014

Srpski "Kurir" postao ozbiljan igrač na hrvatskom medijskom tržištu

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je namjeru provedbe koncentracije kojom Adria Media Group (AMG) iz Beograda stječe kontrolu nad tvrtkom Adria Media Zagreb (AMZ), objavljeno je u ponedjeljak iz Agencije...

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je namjeru provedbe koncentracije kojom Adria Media Group (AMG) iz Beograda stječe kontrolu nad poduzetnikom Adria Media Zagreb (AMZ).

Adria Media Group je do 2013. tržištu Republike Srbije poslovao pod nazivom Adria Media Serbia pod kontrolom poduzetnika Adria Media Holding GmbH i Styria Media International GmbH. Nakon što su se ti poduzetnici 2013. povukli s tržišta, njihove udjele u temeljnom kapitalu Adria Media Serbia preuzeo je Kurir-Info, čije je udjele zatim preuzeo Aleksandar Rodić. U srpnju 2014. Adria Media Serbia mijenja naziv u Adria Media Group. AMG je u Srbiji nakladnik općeinformativnog dnevnika, 14 časopisa i 12 elektroničkih publikacija.

Adria Media Zagreb nastala je osnivanjem zajedničkog pothvata (engl. joint venture) poduzetnika Sanoma Magazines International B.V. iz Nizozemske i austrijskih poduzetnika G+J International Publishing Holding GmbH i Styria Media International AG. Provedbom te koncentracije osnovano je društvo Adria Magazines, sada Adria Media Zagreb, koje je u Hrvatskoj trenutno nakladnik 14 časopisa i 7 elektroničkih publikacija.

Koncentracija AMG-a i AMZ-a učinak će imati na mjerodavnim tržištima naklade tiska, u segmentima prodane naklade tiska (časopisa) i oglašavanja u tisku (časopisima) te naklade i oglašavanja na elektroničkim publikacijama (internetski portali).

Temeljem potpune prethodne prijave koncentracije i utvrđene strukture mjerodavnog tržišta s obzirom na postojeće i potencijalne konkurente, Agencija je utvrdila da ni jedan od sudionika koncentracije ne djeluje na istom mjerodavnom tržištu u zemljopisnom smislu te da među njima nema horizontalnog preklapanja kao ni vertikalne povezanosti.

Adria Media Group ulazi na mjerodavno tržište na način da preuzima tržišne udjele AMZ-a (situacija poznata pod nazivom „stupanje u čizme“) pa provedbom koncentracije neće doći do promjene u strukturi mjerodavnog tržišta.

Naime, u segmentu tiskanja i oglašavanja u časopisima, Adria Media Zagreb je drugi od dva najznačajnija tržišna takmaca u Hrvatskoj, dok na tržištu naklade elektroničkih publikacija i oglašavanja na njima, AMZ Zagreb ne ostvaruje značajnije tržišne udjele jer je na njima prisutan veliki broj takmaca.

Na javni poziv za dostavu primjedbi i mišljenja na ovu koncentraciju, Agencija nije zaprimila niti jedan podnesak.

Slijedom navedenog, uzimajući u obzir strukturu tržišta te tržišnu snagu i udjele sudionika koncentracije na mjerodavnim tržištima, Agencija je utvrdila da nije riječ o koncentraciji koja bi mogla imati negativan učinak na tržišno natjecanje te ju je odobrila na prvoj razini.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram