Zatvori
Poslovni Puls
17/12/2014

Cijene goriva padaju, a niti jedan drugi proizvod nije pojeftinio. Zašto?

Cijene goriva na benzinskim postajama padaju već sedmi tjedan. I benzini i dizeli jeftiniji su za 30-ak lipa pa je cijena litra eurodizela prvi put nakon više od tri godine pala ispod psihološke granice od 9 kuna...

No unatoč tomu što se cijena barela nafte u posljednjih nekoliko mjeseci prepolovila, a cijene goriva iz tjedna u tjedan padaju, cijene svih ostalih proizvoda i usluga, umjesto da lančano padaju, i dalje su iste. I kako sada stvari stoje - tako će i ostati, javlja HRT.

Cijena ribe ostat će ista, nije važno što gorivo ne košta kao prije, jer ribari dišu na škrge. Na rubu isplativosti svakoga dana žive i autobusni prijevoznici. Ljeti još nekako, zimi nikako. Narod će putovati za blagdane i to je to. Ne misle mijenjati cijenu karte. Neće padati ni cijene u trgovinama. Trgovački lanci imaju svoju računicu, komentira HRT.

A građani? Oni se s tom logikom ne slažu jer kad raste cijena goriva, sve poskupljuje, a kada pada, svi okreću glavu i nema pojeftinjenja. No, barem neće imati trošak za gorivo kao do sada. Oni koji se još voze autom. Jer netko zločest reći će da je i to u Hrvatskoj luksuz.

Država s treće strane na svoj način gleda na pad cijena goriva. Ministar financija Boris Lalovac već kuka, planirao je 5,5 milijardi kuna od PDV-a na naftne derivate, a dobit će manje barem pola milijarde.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram