Zatvori
Poslovni Puls
17/12/2014

U studenom zabilježena inflacija od 0,2 posto

Nakon što su od veljače do rujna ove godine potrošačke cijene bile pod utjecajem deflacijskih pritisaka, listopad i studeni su zabilježili njihov blagi godišnji rast podržavajući naša očekivanja o iščezavanju negativnih stopa do kraja godine...

Naime, današnjom objavom DZS je potvrdio da je nakon rasta od 0,4% u listopadu i u studenom zabilježena blaga godišnja stopa rasta potrošačkih cijena (+0,2%) dok je na mjesečnoj razini zabilježen njihov pad od 0,3%. Pri tome je najveći doprinos padu u odnosu na mjesec ranije došao od pada cijena prometa (čije cijene su niže za 2,3%) te cijena stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva (čije cijene su niže za -0,4%). Ipak, snažniji pad na mjesečnoj razini ograničavao je blagi mjesečni rast cijena od 0,1% prehrane i bezalkoholnih pića koje u strukturi potrošačke košarice čine gotovo 30%.

U odnosu na isti mjesec prošle godine rast cijena su podržavale više cijene u kategoriji stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva (+2,2%), alkoholnih pića i duhana (+2,8%), zdravstva (+1,5%), komunikacije i rekreacije i kulture (+1,4% odnosno +3,4). Dok je i na godišnjoj razini negativan doprinos porastu cijena došao od njegove najzastupljenije kategorije: prehrane i bezalkoholnih pića čije su cijene na godišnjoj razini niže za 0,9%.

Isključimo li iz indeksa potrošačkih cijena njene dvije najvolatilnije komponente, energiju i prehranu, temeljna godišnja stopa inflacije u studenom je iznosila 0,7%.

"Do kraja godine ostajemo pri očekivanjima o iščezavanju negativnih stopa rasta dok će zamjetniji rast cijena i dalje ograničavati slaba domaća potražnja te uvoz dijela deflatornih pritisaka iz zemalja u okruženju. Međutim, na razini cijele 2014. godine s obzirom na osmomjesečni niz deflacijskih pritisaka očekujemo stagnaciju cijena na gotovo istim razinama kao i u 2013. godini", stoji u komentaru analitičara Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram