Zatvori
Poslovni Puls
18/12/2014

Rusija tone u kaos: Moguća obustava kreditiranja!

'Situacija je teška, ona se jedino možda može usporediti s najtežim razdobljem prošle krize'', smatra Sergej Švecov, prvi zamjenik predsjednika Središnje banke...

Pritom Bank Rusije ne planira uvoditi administrativna ograničenja na valutnom tržištu, izjavila je Eljvira Nabiullina, šefica Središnje banke, na televizijskom kanalu Rossija 24. ''Rubalj je trenutno jako podcijenjen, no potrebno mu je vrijeme da dođe do uravnoteženog tečaja'', smatra.

Odmah za rubljem palo je i rusko tržište dionica, budući da odluka Središnje banke Ruske Federacije da povisi glavnu postotnu stopu do 17% nije proizvela otrežnjujuće djelovanje na špekulante.

Cijena barela nafte marke Brent pala je niže od 59 dolara i iznosila u 15:09 po moskovskom vremenu 58, 84 dolara, i to prvi put od svibnja 2009. Prema mišljenju analitičara, pad rublja nema ništa zajedničko s tim, jer je smanjenje svjetskih cijena nafte relativno maleno i rubalj je čak primijetno ''preprodan''. Tako da aktualni pad rublja ima karakter ''paničnog kupovanja dolara'' u uvjetima nepostojanja valutne ponude, uključujući i od strane Središnje banke.

Kommersant izvještava o mogućoj obustavi kreditiranja fizičkih lica u Sberbanku, javlja Ruski vjesnik.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram