Zatvori
Poslovni Puls
18/12/2014

Valamar u prvih devet mjeseci ostvario prihode od milijardu kuna

Od jučer su dionice Valamar Riviere uvrštene na službeno tržište Zagrebačke burze, što otvara put da uskoro postanu dio indeksa...

Tom prilikom je održana prezentacija za investitore na kojoj su predstavnici kompanije između ostaloga govorili o rezultatima i aktivnostima.

Valamar Riviera je rezultat spajanja kompanija Riviera Adria, Valamar Adria holding te Valamar grupa (provedeno krajem rujna). Neki od razloga spajanja navedeni u prezentaciji su racionalizacija troškove strukture kroz ukidanje holding organizacije, privlačenje interesa institucionalnih investitora u visoko likvidnu dionicu, stvaranje transparentnijeg i jednostavnijeg sustava korporativnog upravljanja te unapređenje mogućnosti financiranja putem bankarskog sektora i tržišta kapitala.

Ovom prilikom je Valamar dao povijesne podatke o poslovanju koji ranije nisu bili objavljivani, poput REVPAR-a, broja prodanih jedinica te prosječne cijene po smještajnoj jedinici (kretanja vidljiva na grafu).

Rečeno je da je kompanija u prvih 9 mjeseci ove godine ostvarila prihode od 1.030m HRK (6% YoY) te neto dobit od 245m HRK. EBITDA marža je pritom iznosila 40%, što je na razini iz 9M 2013, dok je profitna marža snižena s 30% na 24%. Pritom je na kraju 9M 2014 zabilježen neto dug / EBITDA od 1,6x, a EBIT / trošak kamata je iznosio 2,7x (na bazi trailing rezultata).

Neto dug kompanije je na kraju 3Q iznosio 487m HRK. Većinu financijskog duga kompanije čine dugoročni HBOR-ovi krediti, čije je prosječno vrijeme dospijeća 6 godina, pri čemu više od tri četvrtine kredita ima fiksnu kamatnu stopu, a prosječan trošak financiranja iznosi oko 2,7%.

Udio visokokategoriziranih (4 i 5 zvjezdica) u ukupnim smještajnim jedinicama Valamara je od 2012. do sada povećan s 13% na 25%, a daljnja ulaganja se planiraju i u 2015, pri čemu se najveća pojedinačna vrijednost odnosi na otok Sv. Nikola u Poreču.

Izvor: iCapital.hr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram