Zatvori
Poslovni Puls
18/12/2014

Vlada priprema prvu "narodnu" obveznicu!

U Ministarstvu financija trenutno se, kako je potvrđeno Novom listu, slaže obveznica koju će uz institucionalne investitore država na kupnju ponuditi i građanima...

Iako nije riječ o klasičnoj narodnoj obveznici, koju iz sadašnje Vlade najavljuju od početka mandata, kod njezinog izdanja država će posebnom kampanjom ciljati na građane kao kupce.

Obveznica bi se na tržištu, doznaje Novi list, mogla pojaviti već u prvom tromjesečju sljedeće godine, a bit će izdana u apoenima od jedne kune ili jednog eura, kako bi bila prilagođena i građanima.

Iako je i do sada bilo obveznica koje su građani zbog tako niskih apoena mogli kupovati na sekundarnom tržištu, država tu najnoviju obveznicu i ročnošću planira prilagoditi građanima.

Pokazalo se da građani i nisu skloni tome da oručuju štednju na razdoblje od pet ili sedam godina, za koliko obično obveznica dospijeva, pa će ova obveznica biti izdana na dvije ili najviše tri godine.

S obzirom na tako kratku ročnost neće se ići na veliki iznos zaduženja, pa se zasad spominje iznos od dvije do najviše tri milijarde kuna. Razlog za to je i činjenica da u Ministarstvu financija žele vidjeti koliko će takva način ulaganja i štednje građanima biti privlačan.

Najveći motiv bit će im svakako prinos koji će država davati na obveznicu i to od četiri posto godišnje što je više od kamata koje nude domaće banke.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram