Zatvori
Poslovni Puls
19/12/2014

EU: Kraj poslovanju "fiktivnih" tvrtki

Europska unija postigla je dogovor o novim pravilima kojima se želi iskorijeniti porezna evazija te spriječiti pranje novca i financiranje terorizma putem fiktivnih tvrtki...

EU novim pravilima želi spriječiti iskorištavanje fiktivnih tvrtki za financiranje terorizma, pranje novca zarađenog kriminalom i poreznu evaziju.

Direktiva, četvrta zaredom, prvi put predviđa obveznu uspostavu središnjih nacionalnih registara o stvarnim vlasnicima tvrtki, trustova i drugih pravnih osoba, s njihovim imenima, mjesecom i godinom rođenja, nacionalnošću i državljanstvom.

Banke, računovođe, odvjetnici, trgovci nekretninama i kockarnice također će morati pripaziti na transakcije svojih klijenata.

Slobodan pristup registrima imat će mjerodavne nacionalne vlasti iz cijele Unije, dok se djelomičan pristup predviđa za banke kako bi mogle provjeriti tko su im klijent, i bilo koju drugu zainteresiranu stranu, uključujući istraživačke novinare, ako dokažu "legitiman interes".

Nove mjere trebale bi stupiti na snagu 2017. Dogovor, koji iduće godine još treba formalno potvrditi, ide dalje od širokih načela o stvarnim vlasnicima koje je prošli mjesec prihvatila skupina G20 unatoč rezervama Kine.

Transparency International ocijenio je dogovor EU-a prekretnicom, ali i upozorio da to neće osigurati punu transparentnost jer se novinarima i javnosti dopušta samo djelomičan pristup registrima.

Pojedinosti o trustovima ne bi uopće bile javne, ističe, iako bi bile dostupne nacionalnim vlastima kao što su agencije za borbu protiv kriminala. TI smatra da bi sve države članice trebale slijediti Veliku Britaniju, Francusku, Dansku i Nizozemsku u njihovim planovima da javnosti u cijelosti omoguće pristup podacima o stvarnim vlasnicima poduzeća.

U svijetu se svake godine opere novac u vrijednosti od 2 do 5% svjetskog BDP-a.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram