Zatvori
Poslovni Puls
30/12/2014

Njemački poduzetnici sa zebnjom iščekuju 2015. godinu

Institut Njemačkog gospodarstva (IW) iz Kölna svake godine provodi anketu o aktualnom stanju nacionalne privrede i svaki put ta anketa naiđe na veliko zanimanje javnosti i medija...

"Njome obuhvatimo sve sektore njemačkog gospodarstva", opisuje direktor IW-a Michael Hüther za DW relevantnost ispitivanja provedenog u 48 najvažnijih gospodarskih udruženja Savezne Republike. "Tako nastaje slika koja nam omogućuje doista duboku procjenu raspoloženja na kraju jedne i početku nove godine", dodaje Hüther.

Kod aktualne ankete odmah je jasno da je malo toga ostalo od slavljeničkog raspoloženja prije točno godinu dana. Koncem 2013. godine je 26 udruga izjavilo da su tvrtke koje su njihove članice zabilježile poboljšanje poslovanja u odnosu na prethodnu godinu. Ta je brojka sada opala na samo sedam udruženja ili krovnih organizacija pojedinih industrijskih grana. S druge strane, 20 gospodarskih udruga je mišljenja da se raspoloženje pogoršalo.

Isto tako, vijesti o investicijama i prognozama broja zaposlenika u 2015. gotovo identične s onima od prije godinu dana. Stanje je na tim područjima stabilno. Zar to nije donekle nelogično obzirom na tvrdnje kako se stanje "pogoršalo"? Michael Hüther u tom kontekstu spominje krizna žarišta poput sukoba u Ukrajini: "Nesigurnost kod poduzeća izazivaju prije svega geopolitička pitanja."

Ima i branši koje s optimizmom gledaju u novu godinu. Sektor strojogradnje i proizvođači industrijskih postrojenja očekuju pozitivne impulse iz inozemstva zato što dva najveća izvozna tržišta Kina i SAD već sad kupuju više njemačkih strojeva. Građevinarski sektor se nada da će i u 2015. promet u segmentu gradnje stanova i kuća ostati na dosadašnjoj visokoj razini.

Ukupno gledajući, oko polovice ispitnih gospodarskih sektora očekuje konstantan ili čak nešto malo veći volumen proizvodnje u odnosu na 2014. godinu. "Proteklih godina to nije bilo uvijek baš tako", napominje Hüther: "Imali smo i puno jasnije vijesti o tome da će proizvodnja biti manja. To ovaj put nije slučaj. Za iduću godinu to kažu samo četiri sektora."

A jedan od ta četiri problematična sektora je i - financijski. Bankama i osiguranjima nije do slavlja. Razloge za loše raspoloženje treba tražiti u još uvijek malom investicijskom volumenu u Njemačkoj, ekstremno niskim referentnim (temeljnim) kamatnim stopama i sve strožoj zakonskoj regulativi. Poduzeća će u 2015. investirati, kako se očekuje, više nego u 2014., prvenstveno u IT-sektoru. Ali će pritom morati paziti na troškove što onda upućuje na očekivano smanjenje broja radnih mjesta.

Hüther smatra da su rezultatima ispitivanja privrednih branši potvrđene konjunkturne prognoze IW-a. "Po našim procjenama to je otprilike u stilu 'dva koraka naprijed, tri natrag'. Malo se zaletimo, postanemo jači, a onda opet padnemo. Tako je to bilo i u 2014. godini."

Još se ne nazire trend snažnijeg konjunkturnog rasta ili pada, tvrdi šef IW-a. Na temelju solidnih rezultata ispitivanja njemačkih sektora u kontekstu očekivane proizvodnje, investicija i zapošljavanja ipak se može steći dojam "da bi bruto domaći proizvod u Njemačkoj u idućoj godini mogao iznositi jedan posto ili jedan i pol posto".

Kad se radi o njemačkoj vladi, kelnski ekonomist ne škrtari s kritikama: "Zakoni o regulaciji tržišta rada ne potiču baš radna mjesta, a to vrijedi i za energetsku tranziciju kod koje, nakon pozitivnog starta, ima ipak puno otvorenih pitanja."

Kao objašnjenje Hüther navodi da niti jedan od tri glavna cilja energetskog zaokreta njemačke vlade neće biti doista ostvarena: "Imamo više emisije ugljičnog dioksida, nije porasla stopa sigurnosti opskrbe energijom, a ni konkurentnost. To je velika tema i kad se radi o demografskoj situaciji. Kod broja raspoloživih stručnjaka na tržištu rada bilježimo korak unatrag i to zahvaljujući mjeri kojom je u određenim slučajevima omogućen odlazak u mirovinu već s navršene 63 godine života."

Izvor: Deutsche Welle

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram