Zatvori
Poslovni Puls
31/12/2014

Može li kineski ARJ konkurirati Boeingu i Airbusu?

POVEZANE OBJAVE:

Prvi putnički zrakoplov kineske proizvodnje namijenjen letovima na regionalnoj razini dobio je zeleno svjetlo od kineske Uprave za civilno zrakoplovstvo što znači da će biti isporučen klijentima u godini koja je pred vratima. Dvomotorac ARJ21-700 dobio je certifikat nakon ukupno pet tisuća sati testnih letova...

Oznaka ARJ21 (Advanced Regional Jet for the 21st century) u prijevodu znači napredni regionalni zrakoplov za 21. st. Radi se o letjelici koja je prošla najdulje razdoblje testiranja od svih zrakoplova koji u ovom trenutku lete diljem svijeta.

Ovaj regionalni zrakoplov osmišljen je za kratke i srednje kratke letove, do maksimalno dvije tisuće kilometara, s 90 putnika u prostoru kojeg karakterizira ekonomični dizajn.

''U početnoj fazi osmišljavanja dizajna ARJ je ciljao na domaće tržište i susjedne regije, posebice na regije s planinskim platoima u zapadnom dijelu Kine. Zrakoplov jako dobro odgovara uvjetima na platoima i planinama', izjavio je Dang Tiehong, ravnatelj marketinga za kinesku Korporaciju za komercijalne zrakoplove koja je zaslužna za proizvodnju ARJ21 koji je svoj prvi let imao 2008.

''Odabrali smo glavni grad pokrajine Xinjiang, Urumqi, za naše testove s antifrizom. Trebalo je četiri godine da ih dovršimo jer smo imali problema sa željenim vremenskim uvjetima. Zbog toga smo zrakoplov na testiranja odveli u inozemstvo. Tada je to bila teška odluka. Na kraju, zrakoplov je letio preko deset zemalja i sletio u 18 zračnih luka', dodao je Luo Ronghuai, glavni upravitelj čitavog projekta.

Američka Federalna uprava za zrakoplovstvo također provodi proces certifikacije i izdavanja odobrenja kako bi bili sigurni da je ono od strane kineskih vlasti u skladu s njihovim standardima.

''Kroz proces dobivanja odobrenja za ovaj zrakoplov kineska industrija imala je nov početak. Naš rad udario je čvrste temelje za razvoj i proizvodnju većih putničkih zrakoplova u budućnost', naglasio je Zhong Hongying, glavni inženjer pri Upravi za civilno zrakoplovstvo dodajući kako ARJ21 ima veliki potencijal.

Dosad je za ovaj tip zrakoplova zaprimljeno preko 270 narudžbi od 17 različitih tvrtki te je njegova isporuka u planu za 2015.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram