Zatvori
Poslovni Puls
12/01/2015

Kina priprema teren za ulaganja u Latinsku Ameriku

Kina i Zajednica latinoameričkih i karipskih država (CELAC) složile su se oko tri glavna dokumenta posljednji dan prvog ministarskog susreta Kina-CELAC foruma...

Dvodnevni susret, kojim su supredsjedali kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi i njegov kostorikanski kolega Manuel Gonazalez Sanz, donio je petogodišnji plan suradnje, regulacije za forum te Pekinšku deklaraciju.

Prema planu (postavljenom za razdoblje od 2015. do 2019.), s političke strane, Kina će pozvati 1 000 stranačkih čelnika članica CELAC-a u posjet Kini.

Obje će strane nastojati postići volumen trgovine od 500 milijardi američkih dolara te ulaganja od najmanje 250 milijardi američkih dolara u roku od deset godina.

Suradnja u području usluge i e-trgovine treba ojačati kako bi se olakšala trgovina, a dijelovima pravilno rukovalo, stoji u planu.

Projekti infrastrukture pomoći će integraciji u Latinskoj Americi i Karibima te povezanosti između Kine i CELAC-a.

Vlasti civilnog zrakoplovstva i poduzeća potiču se na jačanje suradnje te istraživanje mogućnosti za povećanjem broja letova između Kine i regije.

Kina je obećala 6 000 vladinih stipendija za članice CELAC-a u razdoblju od 2015. do 2019. kao i uspostavljanje kineskih jezičnih tečajeva u osnovnim školama.

Prema Pekinškoj deklaraciji, Kina i CELAC će koordinirati glavnim globalnim pitanjima te će zajedno raditi na stvaranju multilateralne politike s više razmjene između zakonodavnih organizacija, vlada i mladih, prenosi CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram