Zatvori
Poslovni Puls
14/01/2015

BiH ostaje bez jedine nacionalne aviokompanije?

Bosansko - hercegovačka nacionalna aviokompanija BH Airlines nalazi se pred gašenjem...

S dva aviona i 108 zaposlenika, BH Airlines dobivala je sedam milijuna konvertibilnih maraka godišnje (približno 28 milijuna kuna), no dugovi su ipak presudili. Vrijedi napomenuti i da ovakva vijest nije šok, ako se uzme u obzir da je Hypo Alpe-Adria banka već prije blokirala računa BH Airlines zbog dugova te kašnjenja u otplati po osnovu leasinga kojim su 2005. godine kupljena dva aviona, piše Dnevni avaz.

Loša vijest koja je utjecala na najavu gašenja BH Airlines je i kraj suradnje s Turkish Airlinesom čija su dugovanja prema bankama na osnovu dospjelih rata za nabavu aviona dokrajčila BH Airlines te ostavila tvrtku u financijskoj dubiozi.

Međutim, Turci nisu jedini koji su se povukli već su to učinile i mnoge druge aviokompanije koje su nakon odlaska Turkish Airlinesa bile zainteresirane da budu strateški partneri.

„Nakon što su se uvjerili u poslovanje u tvrtci i sagledali sve činjenice, ubrzo je odustajala jedna po jedna kompanija. Svi su nakon sastanaka i pregleda dokumentacije digli ruke od BH Airlinesa, navodeći da bi suvlasnički dio bio potpuno neisplativ“, tvrdi sugovornik Dnevnog avaza iz Vlade Federacije BiH.

Prema ugovorima o financijskom leasingu za dva aviona ATR 72, BH Airlinesu trenutno je dospjelo za plaćanje 5,6 milijuna KM. No, u slučaju prodaje jednog pa možda i drugog aviona, HETA Sarajevo traži da se trenutno prizna iznos dospjelih i nedospjelih dugovanja u ukupnom iznosu od skoro 18 milijuna KM, kojima su uključeni svi anuiteti, plus ostatak vrijednosti po otplatnim planovima zaključno sa svibnjem 2015. godine, što BH tvrtci nikako ne odgovara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram