Zatvori
Poslovni Puls
14/01/2015

Nakon 50 godina Njemačka ima uravnotežen proračun

Njemačka je prošle godine ostvarila uravnotežen proračun, prvi put u gotovo pola stoljeća, zahvaljujući velikim poreznim prihodima i niskim kamatama, objavilo je ministarstvo financija...

Berlin je zacrtao taj cilj za 2015., a postigao ga je godinu dana prije, čime si je možda osigurao širi manevarski prostor u  kada partneri u eurozoni očekuju od Njemačke da više troši kako bi poduprla rast u zoni primjene jedinstvene europske valute, prenosi HRT.hr.

To je Njemačkoj pošlo za rukom prvi put od 1969. i povoljno je za vladu kancelarke Angele Merkel, koja je to zacrtala kao cilj u koalicijskom ugovoru potpisanom potkraj 2013.

Porezni prihodi popeli su se u prošloj godini na 270,8 milijardi eura, što je oko 2,6 milijardi eura više nego što je početno procijenjeno, pokazali su preliminarni proračunski podaci ministarstva.

Država je ostvarila i dodatnih 24,7 milijardi eura prihoda na temelju isplaćenih dividendi i prodaje kovanica.

U izvješću se navodi i da je vlada početno planirala neto novo zaduženje u 2014. od 6,5 milijardi eura, koje se na kraju pokazalo nepotrebnim. Uspjeli su čak otplatiti stare dugove u visini od 2,5 milijardi eura zahvaljujući prihodima na dohodak, poduprtima rekordnom zaposlenošću, i manjim rashodima na ime kamata, povezanima s rekordnom niskom razinom ključnih kamatnih stopa u eurozoni.

Državna potrošnja bila je pak u 2014. milijardu eura manja od planirane i iznosila je 295,5 milijardi eura, što je najmanji iznos od 2009, prenosi HRT.hr.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram