Zatvori
Poslovni Puls
14/01/2015

Nastavak pada proizvođačkih cijena industrije

I u posljednjem mjesecu 2014. prevladali su deprecijacijski pritisci te je nastavljen niz negativnih stopa rasta indeksa proizvođačkih cijena industrije...

Naime, proizvođačke cijene na ukupnom tržištu, kao i cijene na domaćem i na nedomaćem tržištu, zabilježile su godišnju stopu pada od 3,4%. Pri tome je doprinos padu cijena došao prvenstveno kao posljedica pada cijena energije na godišnjoj razini. Pa tako isključimo li energiju, proizvođačke cijene industrije na ukupnom tržištu niže su za 0,5% godišnje, na nedomaćem tržištu za 0,2%, a na domaćem za 0,7% godišnje.

U odnosu na studeni prošle godine cijene proizvoda proizvedenih u Hrvatskoj a prodanih na domaćem i na nedomaćem tržištu zabilježile pad od 1,3% pri čemu su cijene proizvoda prodanih na nedomaćem tržištu zabilježile pad od 1,6% a na domaćem 1,2%.

Promatrano prema GIG-u godišnji pad proizvođačkih cijena industrije na domaćem tržištu posljedica je dakle prvenstveno pada cijena energije (-8,2%), ali i intermedijarnih proizvoda (-0,8%), kapitalnih proizvoda (-0,6%) te netrajnih proizvoda za široku potrošnju (-0,8%). Jedina kategorija proizvoda koja je zabilježila stagnaciju cijena su trajni proizvodi za široku potrošnju.

Promatrano prema NKD-u niže cijene na domaćem tržištu zabilježene su u rudarstvu i vađenju (-5,4% godišnje), prerađivačkoj industriji (-4,4% godišnje) te opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (-0,1% godišnje) dok je u kategoriji opskrbe vodom, uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnost sanacije okoliša zabilježen godišnji rast cijena od 19,2%. Unutar prerađivačke industrije značajniji godišnji pad cijena zabilježen je kod proizvodnje duhanskih proizvoda, odjeće, koksa i rafiniranih naftnih proizvoda te ostalih prijevoznih sredstava.

"Podrška deprecijacijskim pritiscima na domaćem tržištu i u ovoj godini će dolaziti od oslabljene domaće potražnje, izostanka pritisaka s inozemnih robnih tržišta te zamjetno nižih cijena sirove nafte", objavili su analitičari Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram