Zatvori
Poslovni Puls
14/01/2015

Saudijski princ i ulagač: Nafta više nikada neće stajati 100 dolara

Vrijeme kada je cijena nafte bila iznad 100 dolara za barel možemo zaboraviti, smatra saudijski princ Alwaleed Bin Talal...

Cijene nafte pale su ovoga tjedna na oko 45 dolara, što je najniža razina od proljeća 2009. godine.

"Smanjuje se potražnja, a ponuda se povećava. To je jednostavan put do pada cijena nafte i to je ono što se sada događa", izjavio je Bin Talal za USA Today.

Slična razmišljanja podijelio je nedavno i saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi, koji je rekao da je cijena od 100 dolara stvar prošlosti.

Ako se njihove prognoze pokažu točnima, cijene goriva mogle bi i dalje padati. Prosječna cijena galona benzina u SAD-u pala je na 2,13 dolara.

Cijena nafte je 2008. godine po prvi puta probila 100 dolara, a tada su se javljale prognoze da bi se mogla popeti na čak 200 dolara za barel, zbog snažne potražnje iz Indije i Kine.

U protekle tri godine cijena se kretala između 90 i 100 dolara, da bi sredinom 2014., zbog povećane proizvodnje u SAD-u krenuo pad cijena, koji se još uvijek nije zaustavio.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram