Zatvori
Poslovni Puls
16/01/2015

Brodosplit potpisao ugovor o izgradnji željeznih brana za zaštitu Venecije

Ugovor vrijedan 50 milijuna eura o gradnji 41 čeličnih vrata za zaštitu Venecije od plime potpisala je Brodograđevna industrija Split s tvrtkom Costruzioni Mose Arsenale (COMAR)...

Prema tom ugovoru, potpisanom u četvrtak u Veneciji, Brodosplit će isporučiti 41 čeličnu branu, dimenzija 29 puta 24 metra, debljine 6 metara i težine 300 tona. Ta će čelična vrata biti instalirana na prolazu Malamocco i Chioggia, koji su dva od triju prolaza koja kroz Venecijansku lagunu vode prema Veneciji, sa ciljem zaustavljanja utjecaja plime na taj grad.

Splitski je škver posao dobio odlukom konzorcija "Venezia Nuova", a nakon provedenog međunarodnog natječaja. Brodosplit je potvrđen kao najbolji ponuditelj i službeno izabran za graditelja čeličnih vrata dvaju prolaza.

Ukupan projekt obuhvaća više od 12.000 tona ugrađenog čelika, ukupne vrijednosti sa radovima i logistikom od oko 50 milijuna eura.

Kako se navodi u priopćenju Brodosplita, radovi na izgradnji čeličnih vrata počinju odmah, bit će angažirano više stotina radnika koji će na projektu raditi dvije godine.

Isporučivat će se po tri brane odjednom svakih 90 dana nakon izrade ovisno o zahtijevanoj dinamici i to morskim putem do samog ušća gdje će se ugraditi, a paralelno će ih se raditi više.

Brane su konstruirane kao specijalni rezervoari napunjeni zrakom, odnosno vodom. Napunjene vodom će ležati na dnu mora, a punjene zrakom će se podizati prema površini i zatvarati ulaze u lagunu. Kada se ispusti zrak, ponovno će se napuniti vodom i leći na dno mora.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram