Zatvori
Poslovni Puls
19/01/2015

Kineski Xiaomi još uvijek nije spreman za bitku sa Samsungom

Čak i s prvim modelom s velikim zaslonom na prodaji, Xiaomi će teško prestići Samsung, drugog najvećeg proizvođača pametnih telefona u svijetu, pogotovo zato što je tvrtka u tijesnoj utrci s Huaweijom, izjavili su analitičari...

Huawei ima više prednosti u patentima od Xiaomija na međunarodnom tržištu, rekao je Xu Hao, istraživač savjetodavne tvrtke Analysys International. Obje tvrtke su u posljednjih šest mjeseci predstavile svoje proizvode visoke kvalitete.

Xiaomi je u četvrtak predstavio posljednji model Mi Notea. Uređaj s 5,7-inčnim ekranom se prodaje po najvišoj cijeni od 2,299 juana (370 USD).

Izravni prijenos svečanog predstavljanja je privukao 5,7 milijuna gledatelja, što je najgledaniji program u ovoj kategoriji, internetska tvrtka Tech Web prenosi podatke video platformi Youkua i Tudoua.

Huawei je u rujnu predstavio svoj Mate 7. Telefon sa 6-inčnim ekranom podržava identifikaciju otiska prsta, a cijena mu je 2,999 juana. Očekuje se kako će krajem ove godine predstaviti inačicu Mate 8.

"Po Mi Noteu možete vidjeti da Xiaomi pridaje veću pažnju izgradnji vlastitog branda.", rekao je Xu Hao, dodajući kako "ostali domaći brandovi kao što su Huawei i Lenovo također završavaju svoj proizvodni lanac predstavljanjem uređaja visoke kvalitete.".

Xu je istaknuo kako će posljednji modeli pomoći ostvarivanju profita, ali da će telefoni s cijenom oko tisuću juana biti njihovi najbolji proizvodi.

"Proizvodi Mi će i dalje nastaviti imati veliki udio u prodaji na međunarodnom tržištu.", rekao je ovaj pekinški istraživač.

"Ostaje vidjeti hoće li Xiaomi moći održati svoju poziciju trećeg najvećeg dostavljača pametnih telefona u svijetu, jer se podaci iz četvrtog tromjesečja prošle godine još uvijek obračunavaju.", rekao je Yan Zhanmeng, viši analitičar u savjetodavnoj tvrtki IDC China.

Yan očekuje da će posljednji Mi Note postići popularnost u naprednim regijama, uključujući Hong Kong, Tajvan i Singapur, dok će korisnici iz zemalja u razvoju, kao što su Indija i Malezija, biti više zainteresirani za kupnju njihovih jeftinijih modela.

"Strateški govoreći, uloga Mi Notea je proširiti krug kupaca Xiaomi proizvoda popunjavajući rupe među bogatijim korisnicima.", dodaje Yan.

Iako se polažu velike nade u konkurentnosti i čak zamjeni pozicija između Samsunga i Xiaomija, analitičari koji su razgovarali s chinadaily.com.cn-om opovrgavaju takvu mogućnost u skoroj budućnosti.

"Samsung ima više prednosti u dizajnu proizvoda i količini patenata.", rekao je Xu Hao, dodajući kako je Samsung razmatrao svoje strategije te će vjerojatno idućim potezom poboljšati svoju prodaju.

Samsung nije jedini konkurent, a unatoč tržišnim pristupu Xiaomija u preuzimanju iPhonovih kupaca, njegov izravni cilj možda nisu samo ova dva velika telefonska diva, izjavio je Yan Zhanmeng.

Nomura očekuje da će se rast kineskog tržišta pametnih telefona nastaviti usporavati u 2015. zbog zasićenosti tržišta i smanjivanjem poticaja za operatere, ali kineski brandovi će održavati rast od 20 do 25 posto prvenstvenog zbog izvozne potražnje.

"Inozemna prodaja Xiaomija će rasti brže od prodaje na domaćem tržištu.", rekao je Yan.

Xu je dodao kako će Xiaomi poraditi na pitanju patenata. Tvrtka je u Indiji tužena zbog spora vezanih uz IP, a slučaj će na saslušanje doći 5. veljače, prenosi Reuters.

Izvor: Reuters/China Radio International

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram