Zatvori
Poslovni Puls
20/01/2015

Četvrtak je "dan D" za globalno financijsko tržište

Financijska tržišta još se nisu smirila od šoka koji je uslijedio nakon objave Švicarske centralne banke u četvrtak, a već se sprema novi događaj koji bi mogao uzdrmati financijska tržišta...

U četvrtak 22. siječnja održat će se važan sastanak guvernera Europske centralne banke nakon kojeg bi ponovno moglo doći do naglih pomaka tečaja eura u odnosu na švicarski franak pa zbog toga i kune u odnosu na franak.

Na sastanku se odlučuje o tome hoće li, kada i u kojem opsegu ECB pokrenuti program ubrizgavanja novca u financijski sustav eurozone. Cilj takvog programa je povećanje likvidnosti u financijskom sustavu i poticanje gospodarske aktivnosti.

O programu se već mjesecima raspravlja, ali ECB oklijeva s njegovim pokretanjem jer želi postići konsenzus među guvernerima centralnih banaka pojedinih zemalja članica eurozone. Do nedavno je guverner Njemačke centralne banke bio izričito protiv pokretanja programa ubrizgavanja novca jer je smatrao da takav program ne bi donio rezultate, a imao bi mnoge neželjene posljedice, no nedavno je popustio u svom stavu na temelju čega mnogi analitičari smatraju da je vjerojatnost pokretanja programa velika.

Iznos koji investitori na financijskim tržištima očekuju i na temelju kojeg baziraju svoje pozicije je približno 500 milijardi eura.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da bi u četvrtak moglo doći do značajnijeg pomaka tečaja eura u odnosu na ostale najtrgovanije valute bez obzira na odluku.

Ukoliko ECB pokrene program, euro bi mogao dodatno oslabiti u odnosu na ostale najtrgovanije valute, a pogotovo u odnosu na američki dolar i švicarski franak, a ako do pokretanja programa ne dođe, euro bi mogao privremeno ojačati.

Odmah pri objavi vijesti tečaj EUR/USD mogao porasti ili pasti 2-3%, a smjer će ovisiti o odluci. Tečaj EUR/CHF mogao bi reagirati još i više, budući da se još nije stabilizirao nakon prošlotjednog događaja te se i dalje mijenja iz sekunde u sekundu.

Budući da je hrvatska kuna vezana za euro, kretanje tečaja franka u odnosu na kunu ovisit će o međusobnom kretanju tečaja CHF i EUR. Ukoliko franak ojača u odnosu na euro, ojačat će u odnosu na kunu, a ukoliko oslabi u odnosu na euro, oslabit će i u odnosu na kunu.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram