Zatvori
Poslovni Puls
20/01/2015

Kina prošle godine ostvarila rast BDP-a od 7,4 posto

Kineski državni ured za statistiku objavio je u utorak kako je kinesko gospodarstvo prošle godine zabilježilo porast od 7,4%, u skladu s tržišnim predviđanjima te najslabijim širenjem u posljednje 24 godine...

Dobivene brojke su bile malo niže od vladinog cilja za 2014. od oko 7,5%, s obzirom da nadležne službe nastoje promijeniti gospodarski smjer u onaj mnogo održiviji dok se i dalje bore s padom cijena na tržištu nekretnina, padu domaće potražnje te slabom oporavku na globalnoj razini.

Prošle je godine BDP u Kini dosegao 63,65 trilijuna yuana (10.4 trilijuna američkih dolara) dok je rast u posljednjem tromjesečju dosegao 7,3%, slično kao i brojke zabilježene u tri mjeseca prije.

''Gospodarstvo napreduje stabilno prema novim odredbama s pozitivnim trendom stabilnog rasta, optimizacijom strukture, jačanjem kvalitete te poboljšanim sustavom društvenog osiguranja', istaknuo je Ma Jiantang, ravnatelj Državnog ureda za statistiku, prilikom konferencije za medije.

Potrebno je naglasiti i kako je industrijska proizvodnja prošle godine u Kini porasla 8,3% što je i dalje manje od 9,7% zabilježenih 2013., dok su ulaganja u osnovna sredstva usporila na 15,7%. Prema podacima Državnog ureda za statistiku, maloprodaja je tijekom prošle godine porasla 12% na 26,24 trilijuna yuana, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram