Zatvori
Poslovni Puls
20/01/2015

Nastavak negativnih trendova u građevinskom sektoru

Prema posljednjim podacima DZS-a i u studenom su, treći mjesec za redom, izdana odobrenja za građenje nastavila bilježiti dvoznamenkaste stope pada...

Naime, izdano je ukupno 572 odobrenja što u odnosu na studeni 2013. predstavlja pad od 19,4% dok je navedena stopa pada najviša u posljednjih petnaest mjeseci. Pri tome je zabilježen zamjetan pad broja izdanih odobrenja za gradnju zgrada (-20,1% godišnje) koje u ukupno izdanim odobrenjima za građenje čine udio od 81,8% te ostalih građevina (-16,1% godišnje).

Međutim, iako je broj izdanih odobrenja za građenje ostalih građevina zabilježio dvoznamenkastu stopu pada na godišnjoj razini predviđena vrijednost radova viša je za čak 130,1%. Isto tako, unatoč padu broja izdanih odobrenja za građenje zgrada te pada predviđene vrijednosti radova, površina zgrada za koju su odobrenja izdana viša je za 11% godišnje.

Promatrano kumulativno u razdoblju od siječnja do studenog ukupan broj izdanih odobrenja je unatoč snažnom padu u posljednja tri mjeseca viši za 0,8% u odnosu na isto razdoblje 2013. Blagi rast podržava rast broja izdanih odobrenja za građenje zgrada koji bilježi godišnji rast od 6%. Suprotno tome, zamjetniji rast ograničavao je snažan pad broja izdanih odobrenja za građenje ostalih građevina (-20,8%).

"Unatoč vrlo blagom kumulativnom rastu, građevinski sektor je još uvijek duboko u recesiji. Naime, vrlo blaga stopa rasta posljedica je ostvarenog rasta u prvoj polovici 2014. godine kada su ostvarene stope rasta bile posljedica prvenstveno niske baze (prosječna stopa pada u prvih šest mjeseci 2013. iznosila gotovo 28%)", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram