Zatvori
Poslovni Puls
20/01/2015

Referendum stopira eksploataciju nafte i plina iz Jadrana?

Zbog namjere eksploatacije nafte i plina u Jadranu Hrvatskoj bi se mogao dogoditi još jedan referendum. Zeleni aktivisti uvjereni su da bismo mnogo više mogli izgubiti na turizmu nego zaraditi na crnome zlatu...

Strateška studija o utjecaju na okoliš predstavljena je u petak, a iz Agencije za ugljikovodike smiruju javnost i tvrde - nema bojazni od onečišćenja. Odluku o dodjeli koncesija Vlada je donijela samo dan prije isteka zakonskoga roka.

Tako će pet tvrtki - Marathon Oil, OMV, Eni, Medoilgas i Ina, istraživati na deset lokacija pod Jadranom, a iz Vlade kažu da će im nametnuti najviše svjetske ekološke standarde. Prema studiji, platforme moraju biti najmanje deset kilometara udaljene od kopna i šest kilometara od otoka. Iz ekoloških udruga upozoravaju - javna rasprava samo je predstava za javnost.

Ravnatelj Nacionalnog parka Kornati Robert Bobinac nekoliko je puta upozorio da bi koncesionari od Jadrana mogli napraviti novi Meksički zaljev. U Agenciji za ugljikovodike odgovaraju - spremni smo za izvanredne situacije. Javna rasprava traje do sredine veljače, pet kompanija koje su dobile koncesiju ugovore bi trebale potpisati već početkom travnja.

Gost HRT-ove emisije 'Hrvatska uživo' bio je čelnik Udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić. On je rekao da postoje tri razine ozbiljnih problema. Prva je demokratski deficit. Način na koji ovo guraju je Nigerija. Nema veze s demokracijom, niti s Europskom unijom. Ovakvo guranje pokazuje neki kaubojski stil ponašanja koji, kako je rekao Piršić, dosad ovdje nije bio prisutan čak ni u doba Družbe Adrije. Druga razina su neincidentni problemi. Govore o istraživanju 3D sezmike. To znači niz podvodnih eksplozija na Jadranu.

Što će biti s ribarstvom, pitanje je o tom potom, a kad govorimo o prihodu od 100 milijuna kuna, ministar turizma Darko Lorencin rekao je da smo imali prihod od turizma više od 50 milijardi kuna. Znači, zbog jedne mrvice koju bismo zaradili, riskiramo cijeli turizam. A treća razina su incidenti, o kojima, kako je rekao, bolje da ne govorimo.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram