Zatvori
Poslovni Puls
21/01/2015

Do 2019. godine potrebno otvoriti 280 milijuna radnih mjesta!

Međunarodna agencija za rad (ILO) upozorila je da bi do 2019. trebalo otvoriti ukupno 280 milijuna radnih mjesta kako bi se prevladale posljedice globalne krize i zaposlila povećana radna snaga dok oni očekuju daljnje povećanje nezaposlenosti...

Prošle je godine bez posla bio ukupno 201 milijun ljudi širom svijeta, čime je njihov broj povećan za 31 milijun u odnosu na razdoblje prije početka globalne krize, utvrdio je ILO u ovogodišnjim prognozama za zapošljavanje. Ove bi godine broj nezaposlenih trebao porasti za tri milijuna, te za dodatnih osam milijuna u iduće četiri godine, prognozirali su u toj međunarodnoj organizaciji.

Kao razlog navode slabiji gospodarski rast, sve dublju nejednakost i previranja.
Da bi se nadoknadila izgubljena radna mjesta u periodu od početka krize i zaposlila novopridošla radna snaga, trebalo bi do 2019. otvoriti ukupno 280 milijuna novih radnih mjesta, utvrdili su u ILO-u.

Od početka globalne krize 2008. izgubljen je više od 61 milijun radnih mjesta a naše prognoze pokazuju da će nezaposlenost nastaviti rasti do kraja ovog desetljeća. To znači da kriza u zapošljavanju ni izdaleka nije završena, upozorio je izvršni direktor ILO-a Guy Ryder.

Nezaposlenost i dalje nesrazmjerno teško pogađa mlade pa je stopa nezaposlenosti u toj demografskoj skupini praktično tri puta viša nego u starijoj populaciji. U 2014. posao je tražilo gotovo 74 milijuna mladih, navodi se u izvješću.U ILO-u također ukazuju na zamjenu trendova zapošljavanja u ključnim skupinama zemalja, pa se tako u razvijenim gospodarstvima u cjelini bilježi oporavak, uz izrazito smanjenje nezaposlenosti u Japanu, SAD-u i pojedinim europskim zemljama, dok je u južnoj Europi taj trend znatno blaži, prenosi HRT.hr.

Skupina gospodarstava u nastajanju i u razvoju bilježi pak pogoršanje, konstatiraju u ILO-u, navodeći primjer Latinske Amerike i Kariba, Rusije i niza arapskih zemalja.

Pritom se u pojedinim razvijenim zemljama bilježi naglo produbljivanje nejednakosti nakon krize koja se u pojedinim slučajevima približava onima u pojedinim gospodarstvima u nastajanju. U toj je skupini nejednakost općenito smanjena iako je i dalje na visokoj razini, napominju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram