Zatvori
Poslovni Puls
21/01/2015

HGK: Ove godine moguć blagi oporavak maloprodaje

Hrvatska maloprodaja kreće se u skladu s europskim i svjetskim trendovima što pokazuju i hrvatski i europski makroekonomski pokazatelji potvrđujući važan utjecaj trgovine na ukupno gospodarstvo Hrvatske i EU...

Na razini EU u trgovini posluje 5,5 milijuna gospodarskih subjekata, odnosno svaki četvrti je registriran u djelatnosti trgovine. U Hrvatskoj je više od četvrtine gospodarskih subjekata registrirano u djelatnostima trgovine, odnosno 26,03%. „Broj zaposlenih u djelatnostima trgovine u Hrvatskoj i Europskoj uniji ukazuju na činjenicu da je trgovina vodeći - drugi najveći poslodavac u gospodarstvu“, ističe Sanela Vrkljan, direktorica Sektora za trgovinu HGK.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj oko 16% svih zaposlenih radi u trgovini, dok na razini Unije trgovina zapošljava 29 milijuna osoba s udjelom od oko 13% svih zaposlenih.

Trgovina je zrcalna slika svih makroekonomskih kretanja te se kroz njezina kretanja reflektiraju sve promjene u navikama i mogućnostima potrošača. Pod utjecajem svjetske krize od 2008. do 2011. godine dolazi do stabilizacije potrošnje. U 2011. godini promet u trgovini na malo je porastao za 1%, a nakon tog blagog oporavka u 2011. godini opet dolazi do stabilizacije potrošnje i pada prometa na godišnjoj razini u 2012. godini od -4,2% odnosno u 2013. godini od -0,6%.

Tijekom 2014. godine dolazi do blagog oporavka pa se na kumulativnoj razini prvih jedanaest mjeseci bilježi rast prometa u za 0,2% u odnosu na isto razdoblje u 2013. godini. Osim kupovne moći i ponašanja potrošača, kretanja prometa u trgovini na malo ovise o ukupnim kretanjima u gospodarstvu.

Procjene su analitičara Hrvatske gospodarske komore da će se tijekom 2015. godine na godišnjoj razini bilježiti blagi rast prometa u iznosu od 0,4%.

„Glavne karakteristike hrvatskoga maloprodajnog tržišta su koncentracija, internacionalizacija i konsolidacija. Istraživanje tržišta mješovitom robom u Hrvatskoj pokazuju da top deset trgovaca ima udio oko 72% tržišta, prema podacima GFK. Na tržištu maloprodaje došlo je i dolazi do preslagivanja“, ističe Ivona Bačelić Grgić iz Sektora za trgovinu HGK.

Pod utjecajem pada prihoda, neki trgovački lanci su napustili Hrvatsku, neki trgovci najavljuju svoj odlazak, dok je primjerice Ikea investirala u Hrvatskoj i otvorila svoj prvi prodajni objekt. Općenito govoreći, a istraživanje Deloitte-a o vodećim svjetskim trgovačkim lancima prema ukupno ostvarenom prihodu to i potvrđuje, top deset trgovaca na svijetu, među kojima je pet europskih, pokazalo je da je gotovo 40% prihoda ovih trgovaca ostvareno na tržištima izvan matične zemlje trgovca.

Agrokorovo preuzimanje poslovnog sistema Mercatora dovelo je do daljnje konsolidacije tržišta. „Internacionalizacija poslovanja danas je jedan od ključnih čimbenika uspjeha poslovanja. Jedna od značajki hrvatskog tržišta maloprodaje koja je došla do izražaja u 2014. godini je i vitalnost i poslovna uspješnost regionalnih i lokalnih trgovaca, o čemu svjedoči i izlazak dijela lokalnih trgovaca na tržište Zagreba i drugih županija, dodala je Bačelić Grgić.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram