Zatvori
Poslovni Puls
21/01/2015

Zeleno svjetlo za početak razmatranja privatizacije TDR-a

Glavna skupština Adris grupe na dala je suglasnost na razmatranje strateških opcija, uključujući i prodaju i prijenos dijela imovine Društva. Dana je, kako stoji u zaključcima Skupštine, suglasnost Upravi Društva „da provede postupak prikupljanja ponuda, te odabira i pregovaranja optimalne strateške opcije“. Po okončanju procesa, a s obzirom da su moguće i vlasničke promjene, Glavna skupština će još jednom odlučivatio prihvatljivosti ponuđenog rješenja...

Tim odlukama prethodila je analiza stanja u duhanskoj strateškoj poslovnoj jedinici i rizika daljnjeg poslovanja u uvjetima krajnje koncentracije svjetske duhanske industrije te analiza mogućih strateških opcija za održivost TDR-a - nastavak samostalnog poslovanja, spajanje sa sličnim tvrtkama i prodaja dijela vlasništva TDR-a, koje je Skupštini predočila Uprava TDR-a.

Obraćajući se dioničarima, predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović, podsjetio je što je sve učinjeno u deset, kako je rekao, Adrisovih godina. Istaknuo je da je investirano više od milijardu eura, da su prihodi povećani za deset puta, dobit trideset puta, vrijednost kapitala pedeset puta, vrijednost dionica više od sto puta. Dnevno u državni proračun Adris uplaćuje više od 12 milijuna kuna, a Zaklada Adris za različite znanstvene, kulturne i humanitarne projekte dodijelila je više od 30 milijuna kuna. Tri četvrtine dionica i danas je u rukama sadašnjih i bivših zaposlenika, a nitko nema više od 12,5 posto vlasništva. Vlahović je naveo i nesvakidašnji podatak da je Adris u šest godina krize investirao gotovo pet milijardi kuna i znatno povećao izvoz - prosječno 7,7 posto godišnje! Podrobno je upoznao dioničare s trenutnim stanjem u Adrisovim tvrtkama, tj. sa stanjem u Maistri, Cromarisu i Croatia osiguranju. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da investiranje u turizam i proizvodnju zdrave hrane daje vidljive rezultate te da su to, gledajući dugoročno, uz posao osiguranja, održivi Adrisovi poslovi.

Govoreći o TDR-u, Vlahović je rekao da je TDR znatno više od svoje knjigovodstvene ili tržišne vrijednosti. „TDR je prepoznatljiva adresa hrvatske industrijske povijesti. TDR ima ekonomsku, ali i socijalnu i kulturološku vrijednost za Rovinj, Istru, Hrvatsku, regiju... U pamćenju mnogih ljudi TDR je simbol dugogodišnjeg uspješnog opiranja globalizaciji te paradigma pravedno provedene pretvorbe i poslovne uspješnosti“. Iz TDR-a je, kazao je Vlahović, nastao današnji Adris. „Zbog svega toga, kad odlučujemo o budućnosti TDR-a, imamo obvezu radikalne transparentnosti“. Stoga, kako je pojasnio, i ovaj „višak procedure“, podsjetivši još jednom da je Uprava TDR-a izradila i predočila Upravi Adrisa analizu stanja u duhanskoj strateškoj poslovnoj jedinici i rizika daljnjeg poslovanja u uvjetima krajnje koncentracije svjetske duhanske industrije te analizu mogućih strateških opcija za održivost TDR-a - nastavak samostalnog poslovanja, spajanje sa sličnim tvrtkama i prodaja dijela vlasništva TDR-a, nakon čega je Nadzorni odbor Adris grupe donio Odluku o prijedlogu Glavnoj skupštini za donošenje odluke o strateškom restrukturiranju dijela imovine tvrtke. Bitno je, rekao je Vlahović, da svaka od predloženih mogućnosti uključuje zadržavanje proizvodnje i radnih mjesta u Kanfanaru, te da sredstva od moguće prodaje TDR-a budu u funkciji daljnjeg materijalnog i vrijednosnog jačanja Adrisa.

U završnom dijelu obraćanja dioničarima, Vlahović je istaknuo da će Adris i nadalje biti usredotočen na politiku rasta, razvoja i održivosti; da će voditi „proaktivnu dividendnu politiku“ te ustrajati da i nadalje bude inovativna, izvozno orijentirana i socijalno odgovorna kompanija.

Na kraju, a prije samog izjašnjavanja dioničara, predsjednik Uprave je rekao da je „zbog emocionalnih razloga i specifičnosti moje pozicije dugogodišnjeg predsjednika Uprave“ donio „posve osobnu odluku: svoje pravo glasovanja na današnjoj i drugoj Skupštini, ukoliko je bude, prepustit ću predstavnicima zaposlenika. Neka oni odluče koja im je opcija najprihvatljivija!“.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram