Zatvori
Poslovni Puls
22/01/2015

Milanović: Razmišljam o ukidanju stambenih kredita u eurima!

Na početku Vladine sjednice premijer Zoran Milanović se osvrnuo na mjeru "zamrzavanja" CHF-a na tečaj od 6,39 kn na godinu dana...

"U ovom smo trenutku među rijetkima u Europi sa sindromom da rate kredita rastu za nekretninu čija vrijednost realno pada - toga nema nigdje u svijetu. Netko će reći da su poduzete mjere populističke, a ja ću reći da su bile nužne", rekao je premijer.

Premijer je sa sjednice Vlade poručio kako se razmišlja o tome da se zakonskim rješenjem regulira pitanje stambenih kredita koji bi se ubuduće dobivali samo u kunama te izrazio nadu da će Hrvatski sabor u petak jednoglasno usvojiti izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima se tečaj franka fiksira na 6,39 kuna.

"Izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju upućene su u Hrvatski sabor, bit će sutra izglasane, nadam se jednoglasno. Time smo riješili dio problema na godinu dana. Međutim ne smijemo više dopustiti da stvari budu prepuštene stihiji kao što su bile do sada, bez ulažanja u to tko je kriv i odgovoran što se dogodilo 2005. ili 2006. godine i zašto se nije reagiralo ranije", rekao je Milanović.

"Ubuduće ćemo ići prema tome da stambeni krediti - koje možemo regulirati posebnim zakonom - budu u kunama. To je nešto o čemu se možda trebalo razmišljati prijašnjih godina, ali se nije jer su se stvari prepuštale inerciji, nije se htjelo zamjerati biračima, uskratiti im nešto povoljnije kredite i to onda tako završi", ustvrdio je.

Premijer podsjeća da na primjer SAD-a od prije nekoliko godina kada su vrijedosti nekretnina padale, ali rate kredita građanima nisu rasle. U Hrvatskoj, pak, kaže premijer, postoji dvostruka opasnost - i pad cijena nekretnina i dramatičan rast rata, a na to, naglasio je, naprosto treba djelovati političkim sredstvima. "Vidjet ćemo što i s kreditima u eurima, to aktivno razmatramo", dodao je.

Zajamčio je i da banke neće biti ugrožene, ali će morati podnijeti teret društvene odgovornosti. "Jednog dana ćemo biti dio eurozone. Mogu reći da, dok sam predsjednik Vlade, nećemo u nju juriti. Polako, da vidimo što je dobro, a što ne, znaju se kriteriji. U međuvremenu imamo kunu 20 godina, a ponašamo se kao da nije naša valuta", ustvrdio je Milanović, prenosi HRT.hr.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram