Zatvori
Poslovni Puls
23/01/2015

Zašto pada nezaposlenost: Ljude brišu iz evidencije HZZ-a zbog nejavljanja

Prema prvim rezultatima DZS-a, registrirana stopa nezaposlenosti porasla je sa 19,2% u studenome na 19,6% u prosincu, odražavajući nastavak nepovoljnih kretanja na tržištu rada tijekom zadnjeg tromjesečja 2014...

Naime, posljednji podaci HZZ-a pokazuju da je ukupan broj nezaposlenih osoba u prosincu premašio 316 tisuća, što je na mjesečnoj razini porast od 4.433 nezaposlene osobe (+1,4%) dok je na godišnjoj razini zabilježen značajan pad broja nezaposlenih od -12,8%. Važno je naglasiti da je pritom broj izlazaka iz evidencije nezaposlenih u prosincu porastao za 1.689 ili 7,7% u odnosu na prosinac 2013. Štoviše, od ukupnog broja izišlih iz evidencije u prosincu (23.723), više od trećine odnosi se na administrativno brisane (zbog nejavljanja u evidenciju, nepridržavanja zakonskih odredbi i ostalih razloga) dok se tek 13.821 ili 58% odnosi na osobe izišle iz evidencije zbog zapošljavanja na temelju radnog odnosa i drugih poslovnih aktivnosti.

Bez obzira na relativni (dvoznamenkasti) godišnji pad broja registriranih nezaposlenih u prosincu, stopa nezaposlenosti i dalje se održava na iznimno visokoj razini. Tome pridonosi i kontinuirani pad broja aktivnog stanovništva koje se, prema posljednjim podacima u studenom spustilo na razinu od 1,629 milijuna što je za 3,7% manje u usporedbi s istim mjesecom 2013. Mjesečni pad broja aktivnog stanovništva (kojeg čini ukupan broj zaposlenih i nezaposlenih) zabilježen je već sedmi mjesec zaredom, a dijelom je posljedica spomenutog povećanja broja izlazaka iz evidencije nezaposlenih, a s druge strane i smanjenja broja zaposlenih. Naime, posljednji podaci potvrđuju mjesečni pad broja zaposlenih već četvrti mjesec zaredom (u studenom se spustio na razinu od 1,317 milijuna što je predstavlja godišnji pad od -1,3%).

"Uzimajući u obzir sve navedeno, prosječna registrirana stopa nezaposlenosti se smanjila sa prosječnih 20,3% u 2013. na 19,7% u 2014., ali pritom ne odražavajući strukturna poboljšanja na tržištu rada. Naprotiv, obzirom na daljnji izostanak gospodarskog oporavka, hrvatsko tržište rada i dalje će karakterizirati niska razina aktivnosti i zaposlenosti stanovništva posljedično zadržavajući visoku dvoznamenkastu razinu stope nezaposlenosti", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram