Zatvori
Poslovni Puls
26/01/2015

Dolar najjači u posljednjih 12 godina!

Prošlog tjedna euro je nastavio slabiti u odnosu na sve ostale najtrgovanije svjetske valute a pogotovo u odnosu na američki dolar...

Razlog nastavka slabljenja eura je pokretanje programa ubrizgavanja novca u financijski sustav od strane Europske centralne banke u iznosu od 60 milijardi eura mjesečno što je više nego su investitori na financijskim tržištima očekivali. Dodatan razlog pada su bili izbori u Grčkoj na kojima je očekivano pobijedila Syriza, stranka koja zagovara prestanak provođenja mjera štednje nametnutih od strane EU, zbog čega se dio investitora boji da bi to moglo rezultirati izlaskom Grčke iz eurozone, pišu analitičari Admiral Marketsa.

Osim eura, i sve ostale najtrgovanije valute (uključujući švicarski franak), u prethodnom tjednu su slabile u odnosu na američki dolar.

Na temelju ubrizgavanja novca u financijski sustav, europske dionice iz dana u dan rastu, a predvode ih njemačke dionice koje su trenutno rekordno visoko. Vrijednost DAX indeksa u trenutku pisanja analize iznosi 10718 bodova što je 9,60% iznad razine s početka godine te čak 19% iznad razine od prije tri mjeseca.

Cijena zlata je također rasla u prethodnom tjednu te trenutno iznosi 1283 dolara po unci što je 8% iznad razine s početka godine.

Cijena nafte i dalje pada. Prošlog tjedna pala je dodatnih 3% te u trenutku pisanja analize iznosi 45,28$ po barelu za WTI naftu i 48,76$ po barelu za BRENT naftu.

Za ovaj tjedan najavljeno je dosta vijesti koje bi inače imale značajan utjecaj na kretanja na financijskim tržištima, no nakon važnih događaja koji su se dogodili zadnjih tjedana, pitanje je što još može iznenaditi financijska tržišta.

Iako se dugoročno očekuje nastavak jačanja američkog dolara u odnosu na euro i ostale valute, trend jačanja posljednjih mjeseci je bio prejak te je pitanje koliko još može jačati bez korekcije. Tečaj EUR/USD u posljednjih mjesec dana pao 7%, a u posljednjih devet mjeseci čak 20% što je jedan od najvećih padova bez korekcije posljednjih godina. Budući da su sada sve loše vijesti već uračunate u tečaj eura, te se iz pozicija investitora sa futures tržišta vidi da je približno 85% velikih špekulanata već prodalo eure, moguće je da će vrlo brzo doći do korekcije.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da bi se u idućih mjesec do dva tečaj eura mogao stabilizirati u rasponu od 1,10 do 1,15. Ukoliko tečaj poraste iznad 1,15 omogućiti će dobru razinu za dugoročnu kupnju dolara u očekivanju daljnjeg jačanja američke valute.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram