Zatvori
Poslovni Puls
27/01/2015

Microsoft bilježi kvartalne prihode od 26,47 mlrd. dolara

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u ponedjeljak, prihodi Microsofta porasli su u proteklom kvartalu za 8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, na 26,47 milijardi dolara, nešto više od očekivanja analitičara...

To se ponajviše zahvaljuje rastu prodaje Lumia pametnih telefona, nakon što je lani Microsoft kupio mobilno poslovanje finske Nokije.

Snažno je u blagdanskom razdoblju porasla i prodaja Xbox igračih konzola.

S druge strane, pod pritiskom je i dalje Microsoftovo Windows poslovanje zbog slabosti prodaje osobnih računala (PC). Prodaja PC-a u svijetu pala je lani treću godinu zaredom, premda posljednji podaci ukazuju na stabilizaciju tržišta.

Podbacili su i prihodi od komercijalnih licenci, odnosno prodaje Windows i Office proizvoda poslovnim klijentima, što je inače najveći Microsoftov generator prihoda.

Pad tih prihoda za 13 posto djelomice je posljedica slabosti nekih od najvećih svjetskih gospodarstava, kao što su Kina i Japan, a djelomice brzog rasta tečaja dolara, zbog čega proizvodi Microsofta na svjetskom tržištu postaju skuplji. Microsoft ostvaruje gotovo tri četvrtine svojih prihoda iz inozemstva.

Unatoč snažnom rastu prihoda, čista dobit Microsofta pala je u proteklom tromjesečju za 10,6 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, na 5,86 milijardi dolara.

Djelomice je to posljedica troška reorganizacije kompanije od oko 240 milijuna dolara, nakon što je lani Microsoft preuzeo Nokiju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram